Generalni direktor NIS: Nastavljamo sa ulaganjima uprkos krizi

Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev, rekao je da će ta kompanija, uprkos krizi, nastaviti sa ulaganjima u kapitalne projekte, koji će doprineti daljem razvoju NIS-a

Kiril Tjurdenjev

„Smanjili smo troškove, izvršili prioretizaciju investicija, ali štednja na račun dugoročnog razvoja kompanije za NIS nije i neće biti opcija. Ostajemo fokusirani na projekte koji će kompaniji, ali i Srbiji, doneti najviše benefita u budućnosti“, rekao je Tjurdenjev, u intervjuu za dnevnik „Politika“.

Prema njegovim rečima, bez obzira na tešku situaciju na tržištu izazvanu padom cena nafte i pandemijom korona virusa, NIS nije smanjivao zarade, niti je otpuštao zaposlene, već je uspeo da očuva finansiranje ključnih projekata.

„Ukupno smo u prvoj polovini 2020. godine uložili 14,5 milijardi dinara, što je pravi podvig, imajući u vidu uslove u kojima smo poslovali“, rekao je generalni direktor NIS-a i dodao da se kriza očekivano odrazila na finansijske rezultate kompanije.

Tjurdenjev je naveo da je jedan od ključnih projekata NIS-a, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo, u fazi izvođenja predstartnih aktivnosti.

„Kada bude počela sa radom, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo će nam omogućiti da proizvodimo veće količine belih derivata – dizela, benzina i TNG-a i da smanjimo ili odustanemo od proizvodnje crnih derivata, pre svega mazuta. Sasvim konkretno, za vozače „Duboka prerada“ znači veće količine najkvalitetnijih goriva domaće proizvodnje. Za nas, „Duboka prerada“ znači i novi proizvod, naftni koks, koji se koristi u građevinarstvu i sada se uvozi u Srbiju. „Duboka prerada“ je investicija vredna više od 300 miliona evra. U ovom trenutku u toku je izvođenje predstartnih aktivnosti“, rekao je Tjurdenjev.

On je ocenio da se NIS razvija zahvaljujući uspešnoj saradnji najvećih akcionara, „Gasprom njefta“ i Republike Srbije.

„Uspeh NIS-a u poslednjoj deceniji plod je zajedničkog rada i razumevanja «Gasprom njefta» i Vlade Srbije. Od kada je «Gasprom njeft» došao u Srbiju postoji konsenzus sa Vladom Srbije u donošenju odluka o NIS-u i mi se radujemo daljem razvoju kompanije na zadovoljstvo oba naša najveća akcionara. Želeo bih da istaknem da je naša Skupština akcionara odlučila da i u ovoj godini, uprkos krizi, NIS isplati 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti na ime dividende“, rekao je generalni direktor NIS.

On je dodao da NIS ima nekoliko ključnih prioriteta do kraja godine.

„Pre svega, zdravlje i bezbednost zaposlenih i potrošača, jer se pandemija nije završila. Zatim, održavanje socijalne stabilnosti naših zaposlenih koji izuzetno marljivo rade u ovim složenim uslovima. I veoma važno, očuvanje likvidnosti kompanije i obezbeđivanje pozitivnog novčanog toka, koji će nam omogućiti finansiranje ključnih projekata koji razvijaju NIS“, rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, NIS i „Gasprom njeft“ i u uslovima krize nastavljaju sa društveno odgovornim aktivnostima.

„NIS zaista jeste društveno odgovorna kompanija i to nije floskula. Po početku pandemije, obezedili smo 270 tona goriva za humanitarne letove «Er Srbiji», kojima je u Srbiju dopremljena medicinska oprema i vraćeni naši ljudi iz inostranstva. Naša matična kompanija «Gasprom njeft» je u aprilu i maju obezbedila besplatno gorivo za potrebe javnih službi Srbije, ministarstvima odbrane i policije, medicinskim i vatrogasnim službama. Takođe, nismo zaustavili naš društveno-odgovorni program «Zajednici zajedno» i ove godine ćemo, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, uložiti 114,5 miliona dinara u digitalizaciju nastavnog procesa i povećanje bezbednosti u školama u 12 gradova i opština širom Srbije“, rekao je Tjurdenjev.

Podelite ovaj tekst: