Gili Dekel: Kada ste uspešni, Srbija izgleda divno

U biznis parku bi trebalo da bude ukupno izgrađeno oko 300.000 kvadratnih metara, što je sedam puta više od do sada izgrađenih i useljenih oko 40.000 kvadrata, a za to nam treba novih pet do osam godina

Gili Dekel

Pre šest godina, u vreme kada je, posle oktobarskih promena 2000. godine, Srbija očekivala veliki investicioni „bum“, prva kompanija koja je stigla sa višemilionskom grinfild investicijom bila je izraelska Grupa Afrika Izrael, sa planom da na Novom Beogradu, na mestu starog aerodroma, napravi biznis park „grad u gradu“. Sada se već zna da su u tome uspeli, što se pokazalo i nedavno, 6. septembra, na proslavi šest godina izgradnje ovog velikog kompleksa – Erport siti Beograd (Airport City Belgrade).

Gospodin Gili Dekel, generalni direktor Erport siti Beograd i partner u izraelskoj kompaniji koja gradi ovaj biznis park, ocenjuje da su zadovoljni dosadašnjom realizacijom ove investicije, koja je u mnogo čemu prevazišla njihova očekivanja.

– Erport siti Beograd će se i dalje razvijati u skladu sa zahtevima tržišta. Prema našim planovima, do kraja projekta trebalo bi da bude izgrađeno oko 300.000 kvadratnih metara, što je sedam puta više od do sada izgrađenih i useljenih oko 40.000 kvadrata, a za to nam treba novih pet do osam godina. To će biti velika investicija u Srbiji i nastaviću da je vodim i narednih godina – kaže Gili Dekel, u intervjuu za Biznis magazin.

Zašto ste pre šest godina odlučili da to bude Beograd?

– Zato što smo još tada videli ono što su drugi videli posle nas – Beograd je centralna tačka Balkana. Kada pogledate Evropu, jasno je da su i druge zemlje ostvarile napredak – Češka, Poljska, Slovačka… Ali, uvek ćete videti da je centar Balkana, zapravo, Beograd. To nema veze sa tim kakve ćete uslove poslovanja zateći, odnosno da li ćete imati optimalne ili otežavajuće prilike za rad. Ali, razlika između malih i velikih firmi je upravo u tome što male firme nemaju dovoljno finansijske snage da savladaju probleme na duži rok. Mala kompanija dođe, hoće nešto da završi na kratak rok i da ide dalje. Kod velikih firmi nije tako. Mi smo velika kompanija i ništa ne radimo na brzinu i na kratak rok. Zato smo mogli sebi da dozvolimo da dođemo u Srbiju 2001. godine i da, potom, gotovo dve godine potrošimo na pripremanje uslova za izgradnju zgrada i realizaciju velike investicije kao što je biznis park Erport siti.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: