НИКАД НИЈЕ КАСНО ДА СЕ ПОКАЖЕ ТАЛЕНАТ ЗА БИЗНИС: Хаљине за „даме у плусу“

Када је Наталија Матовић са 45 година добила отказ, извукла је своје старе цртеже костима и сетила се да и сама тешко налази гардеробу за величину изнад броја 48. Тако је ушла у предузетничке воде, а сада већ има нове планове

Наталија Матовић

У тренутку када јој је уручен отказ, 3. октобра 2015. године, Наталија Матовић није пред собом имала много избора. Иза ње је било 20 година радног стажа у градском урбанистичком предузећу у Суботици које је мењало називе, а последњих година је било јасно да ће осим назива, мењати и број запослених.

„Месецима пред отказ било је наговештаја о томе шта предстоји и после првог шока, схватила сам да нема места туговању и депресији и да морам да размишљам о новом послу“, прича Наталија за Економетар. Жена, економиста са 45 година, колико је имала у тренутку отказа, није радник кога ће послодавац радо да запосли. Отуда јој није остало ништа друго него да обрише прашину са својих старих скица и цртежа костима и одеће. Наталија Матовић показује лепо укоричене модне цртеже који су настајали пре двадесетак и више година. „Од младалаштва сам желела да се бавим костимима и креирањем одеће. Желела сам да упишем и костимографију“, каже Наталија. Осим талента, има још једну особину, купује одећу изнад броја 48 и познаје све проблеме жена које не могу да нађу гардеробу по својој мери.

„Разговарала сам са мужем, урадила неке прорачуне и одлучила да кренем у свој бизнис и шијем одећу у плус величинама, односно за пуније даме.“

За некога коме је до тада зарада стизала из буџета, Наталија је морала да се обучи за предузетнички посао. Месеце проведене на листи Националне службе за запошљавање искористила је за едукацију, али ништа осим непосредне праксе не може да те припреми за изазове самосталне производње.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • „mBiznis“ aпликaциjа зa мaлa и срeдњa прeдузeћa
  • Сeртификaти зa 17 мeнтoрa пo стaндaрдимa JИЦA
  • НАЛЕД уручио годишња признања
  • Филип Котлер и Брус Рен: Разумевање маркетинга Како потрошачи размишљају
  • Следећи број Економетра излази 6. марта 2018.
Podelite ovaj tekst: