Инкубатор за здрав почетак

Крушевац је један од првих градова Србије који ће по европским узорима добити бизнис-инкубатор центар за око 30 малих предузећа

Три лопате бетона за почетак: Драган Аздејковић, председник општине Крушевац

Три лопате бетона за почетак: Драган Аздејковић, председник општине Крушевац

Да је само пре десетак година неко у Крушевцу тврдио да је 1.400 метара квадратних пословног простора велика и значајна инвестиција, вероватно не би био озбиљно схваћен. За предузећа некада снажног индустријског центра, која су била понос Лазаревог града, као што су „Мерима”, „Рубин”, „Трајал” или „14. октобар”, изградња или куповина пословног објекта од једне до две хиљаде квадрата била је заиста ситан залогај. Данас је, међутим, вест о изградњи пословног бизнис-инкубатор центра од 1.400 квадрата веома значајна.

Транзиција чини своје. Од велике крушевачке четворке, три компаније су приватизоване. У две („Хенкел Мерими“ и „Рубину“) број запослених је готово преполовљен, а продуктивност дупло увећана, док „Трајал“ тек чекају постприватизационе мере. ИМК „14. октобар“ ишчекује тендерску продају. Аукцијску приватизацију већ је доживео велики број предузећа, али се не могу похвалити пословним успехом, а нека су отишла у стечај.

Почетак – што пре

Израда критеријума за учешће на јавном конкурсу за доделу пословног простора под повлашћеним условима мора, за сваки случај, бити готова бар неколико месеци пре уговореног рока изградње. За то је задужен општински менаџер Микан Ћосић.

– Као општински менаџер једнодушно сам прихватио идеју о бизнис центру, која се уклапа у нашу стратегију локалног економског развоја. У томе нас подржава и МЕГА програм. Стратегију смо, по узору на развијену Европу, урадили уз помоћ стручног консултанта Берман групе, господина Томаша Влашека, који је боравио у Крушевцу и представио њихову методологију изградње бизнис зона. Значајно ангажовање на овом пројекту има и наша Канцеларија за локални економски развој – каже Микан Ћосић, општински менаџер.
Иако је март следеће године крајњи рок за завршетак бизнис центра, представници локалне власти у Крушевцу не крију да очекују окончање свих радова до краја године, како би нови предузетници свој посао отпочели са новом календарском годином.

Списак незапослених у крушевачкој филијали Националне службе запошљавања нарастао је на чак 18.000. Зато је у постојећим условима вест о почетку изградње бизнис-инкубатор центра у индустријској Ц зони имала добар одјек.

Стављање потписа министра Предрага Бубала, у име Министарства привреде, Драгана Аздејковића, председника Општине Крушевац, и Радоша Стевановића, власника и директора грађевинског предузећа „Стевановић инвест”, 12. марта ове године у влади Србије, био је значајан медијски догађај. Влада Србије се обавезала да обезбеди 36,3 милиона динара, а општина Крушевац 32,1 милион динара за изградњу бизнис-инкубатор центра.

Пошто је Крушевац био спреман за ову инвестицију, нису протекле ни две недеље до отварања градилишта.

Три прве лопате бетона уградио је председник општине Драган Аздејковић и најавио још стотину хектара простора који ће бити спреман за инвеститоре.

Права знања

– Пројекат бизнис центра предвиђа и простор за заједничке службе, односно софтверски део – људе који ће почетнике научити како се плаћа порез, како се ради документација, пишу уговори… Зато постоје сале за састанке и едукацију. Пројекат предвиђа да се за две-три године предузећа „испиле“ и оспособе за тржишну утакмицу. Дакле, све је као у инкубатору. Европска искуства кажу да чак 80 одсто новоформираних предузећа пропада у прве три године, а у бизнис инкубатору 80 одсто преживи. Зато је инкубатор сјајна идеја – тврди Миодраг Петровић, директор Дирекције за урбанизам и изградњу.

– Општинске службе и Дирекција за урбанизам и изградњу испољили су примерну ефикасност у припреми документације за овај бизнис центар. То ће бити добар пример и бројним инвеститорима који све чешће посећују наш град. Истина, те посете нису учестале као што је случај у неким војвођанским општинама и Београду, који су атрактивнији због тога што су ближе неким западноевропским компанијама, али ми хоћемо да будемо интересантни на један другачији начин. Налазимо се у центру Србије и мислимо да компаније које желе масовну производњу треба до користе добар географски положај крушевачке општине, односно логистичке предности производње у централној Србији. Изградња овог бизнис центра представља нови почетак у старој, Ц индустријској зони коју обнављамо. Желимо да поспешимо развој малих предузећа, којима ћемо обезбедити веома повољне услове у почетку развоја. Важно је да смо међу првима кренули ово да радимо и жеља нам је да међу првима и завршимо. Док траје изградња морамо направити критеријуме за доделу простора под повлашћеним условима. Касније ћемо обезбедити и стотину нових хектара за будуће инвеститоре под повољним условима – каже Драган Аздејковић.

Предузеће „Стевановић инвест” има рок од дванаест месеци за изградњу по систему „кључ у руке”. Директор и власник Радош Стевановић каже да је ово предузеће добило посао захваљујући досадашњем рејтингу и коректној цени и да ће сигурно испоштовати уговорени рок изградње.

Р. С.

Podelite ovaj tekst: