Иновације су спас

Не будите лењи да се укључите у малобројне домаће кластере, а ако вам неко понуди улазак у поједини кластер у региону околних земаља – „удените се“. Криза ће проћи само за оне који сачувају предности које имају на тржишту и стекну нове

inovacijeГлобална финансијска криза много је више погодила мала и средња предузећа него велике компаније. Али, малим и средњим у земљама које пролазе кроз транзицију, теже је него истим компанијама у развијеним земљама. Српска влада труди се да им помогне повољнијим кредитима за одржавање ликвидности уз услов да не смањују број радника и тако задрже запосленост бар на садашњем нивоу. У Немачкој, тачније у покрајини Баден-Витенберг, тамошња влада такође финансијски помаже компаније да лакше прођу кроз кризу. Међутим, циљеви на које је та помоћ усмерена су другачији. Они се труде да сачувају извозни потенцијал ових компанија, помогну им да наставе започете развојне програме и наставе да усвајају нове технологије. О томе зашто су изабрали баш те циљеве министар економије у Баден-Витенбергу Ернест Фистер каже:

– Светско тржиште се стално развија и креира нове захтеве. Уколико желимо да наша мала и средња предузећа не само опстану на светском тржишту већ и наставе да остварују раст извоза у годинама које долазе, морају бити спремна да стално усвајају иновације и осавремењују програме. То подједнако важи и за сектор производње као и за област услуга. У секторима као што су заштита животне средине, биотехнологија, услуге у здравству, још увек постоји огроман извозни потенцијал наших малих и средњих предузећа. Али, без иновација и прилагођавања новим захтевима тржишта, оне не могу задржати предности које сада имају.

Ове планове у Баден-Витенбергу ће остварити тако што ће им директно помагати да смање трошкове. Предузећа могу рачунати на директну помоћ експерата који се баве истраживањима у институтима, на универзитетима и другим развојним институцијама. То се односи на истраживања, затим на асистирање при примени нових научних сазнања како би се она применила директно у раду ових компанија. Предвиђени су и тренинзи који треба да помогну менаџменту у овим компанијама.

Опширније у штампаном издању.

Podelite ovaj tekst: