Smarfit Kapa Beograd: Prečišćavanje vode biološkim putem počinje od septembra

Fabrika Smarfit Kapa (ranije fabrija hartije Avala Ada) na Ada Huji

Fabrika Smarfit Kapa (ranije fabrija hartije Avala Ada) na Ada Huji

Milan Marković, generalni direktor Smarfit Kapa Beograd upozorava da u Srbiji nema dovoljno ambalažnog otpada, pa se stari papir uvozi, ali zemlje u okruženju već uvode zabranu na izvoz svoje paprine ambalaže…

Prva fabrika u Srbiji za prečišćavanje otpadnih voda biološkim putem biće otvorena u septembru ove godine, a sistem će biti instalisan u okviru Fabrike hartije Beograd na Adi Huji, koja je od 2019. godine deo irske kompanije Smarfit Kapa (Smurfit Kappa). U ovu značajnu ekološku investiciju uloženo je pet miliona evra, saopštio je Milan Marković, generalni direktor Smarfit Kapa Beograd, u razgovoru sa novinarima 13. jula, u Beogradu. Na predstavljanju novog, savremenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Marković je objasnio da će testiranje rada postrojenja početi uskoro, u avgustu: “Ovo je prvo postrojenje tog tipa u Beogradu. Kompletnu tehnologiju smo doneli iz inostranstva, a na izgradnji postrojenja kojim se štite prirodni resursi i koje doprinosi cirkularnoj ekonomiji, insistirala je naša matična, irska kompanija – Smarfit Kapa čiju ćemo tehnologiju koristiti”, rekao je Marković.

Objašnjavajući dosadašnji postupak prečišćavanja otpadnih voda, pre ispuštanja u Dunav, što je neizbežan postupak u proizvodnji hartije, Marinković i saradnici su objasnili da su poštovane sve norme koje propisuju srpski zakoni. Ova fabrika je najznačajniji snabdevač srpskog tržišta kartonskom ambalažom, a jedan manji deo proizvodnje i izvozi. Amabalaža i kartovi se proizvode od recikliranog papira, ali je moguće da uskoro nastane i novi problem:

“Naša fabrika hartije uvozi 60 do 70 odsto papira za reciklažu, jer ga u Srbiji nema dovoljno. Sa domaćeg tržišta nabavljamo tek oko tridesetak odsto, rekao je Marković odgovarajući na pitanje našeg portala magazinbiznis.rs – Papir za reklažu smo do sada uvozili iz zemalja u okruženju, pored ostalih i iz Mađarske, ali je ta država od 1. jula uvela zabranu izvoza reciklažnog papira. Očekuje se da će uskoro i Hrvatska uvesti istu meru”, objasnio je Marković.

Srbija nema dovoljno ambalažnog otpada koji bi kompanije mogle koristiti za reciklažu i dalju proizvodnju. Razlozi zašto je to tako su brojni, ali je među njima svakako ključni što u Srbiji nema selekcije otpada kakav postoji u državama EU, kao i što nema dovoljno stimulativnih mera za sakupljače hartije. Sada se upravo priprema izmena zakona o ambalažnom otpadu, a u taj proces je uključena i Smarfit Kapa Beograd. Za ovu kompaniju je to veoma značajno, kao što je važna i kontinuirana snabdevenost ambalažnim otpadom.

I dok se čekaju novi zakonski propisi, Milan Marinković je najavio da će od 1. januara 2024. godine Smarfit Kapa Beograd osnovati svoju, novu fabriku za prikupljanje i nabavku papirne ambalaže. Time će se u značajnoj meri zaokružiti proces proizvodnje ove kompanije koja je glavni snabdevač srpskog tržišta papirnom ambalažom, dok je matična, irska kompanija Smurfit Kappa, globalni lider u proizvodnji papira i ambalaže od papira i ubraja se u grupu FTSE 100 kompanija – globalnih lidera u proizvodnji papirne ambalaže.

R. Nikolić

Podelite ovaj tekst: