Jovo Šćepanović: Povratak na velika vrata

Dolaskom novog vlasnika, britanske kompanije Ashmore Group Plc, CARNEX u Vrbasu za kratko vreme uspostavio trend rasta proizvodnje

Jovo Šćepanović

Kada je početkom ove godine Ashmore Group Plc, britanska kompanija specijalizovana za upravljanje investicionim fondovima i sredstvima na tržištima u razvoju, postao novi vlasnik CARNEXA u Vrbasu, za domaćeg lidera u industriji mesa počelo je novo poglavlje u istoriji dugoj skoro pola veka.

Sa učešćem od 92 procenta kapitala, Ashmore je stabilizovao vlasničku strukturu čime su širom otvorena vrata novim poslovnim i razvojnim programima bačkog industrijskog giganta poznatog i izvan granica naše zemlje.

Kompaniji Ashmore nije bilo teško da prepozna mogućnosti akcionarskog društva iz Vrbasa sa dobro utemeljenim, prepoznatljivim proizvodnim znakom u uvek perspektivnoj prehrambenoj industriji.

Prvi potezi

Već prvi potezi koji su usledili dolaskom u severni deo Srbije pokazali su da je Ashmore načinio dobar izbor i da, po pravilu, ne greši prilikom odlučivanja o ulasku na nova tržišta. Jedan od odlučujućih faktora koji je Ashmore opredelio da kupi CARNEX jeste činjenica da ova kompanija poseduje čitav lanac u proizvodnji hrane, od biljne proizvodnje preko stočarstva do prerade mesa (što joj je i osnovna delatnost), u skladu sa sloganom „Od njive do trpeze“. Sopstvena sirovinska baza predstavlja sigurnu osnovu postojanosti kvaliteta proizvoda.

Prihod uz nizak rizik

Stručnjaci kompanije Ashmore smatraju da aktivno upravljanje profesionalnih menadžera sa dugim iskustvom na tržištu u kombinaciji sa superiornom analizom vodi do natprosečnog prihoda uz nizak rizik. Oni su, takođe, ubeđeni da je na snazi izražen trend poboljšanja kreditne sposobnosti u zemljama u razvoju koji, tokom vremena, dovodi do povećanja vrednosti kapitala.
U naredne dve ili tri decenije, današnja tržišta u razvoju mogla bi se uvećati u meri da predstavljaju polovinu globalne tržišne kapitalizacije.

Nagrade

Uspešnost investicione Ashmore filozofije potvrđuju i brojne nagrade i rangiranja u vrhu od strane vodećih rejting agencija, uključujući Lipper, Nelson`s i Standard & Poor`s. Firma je osvojila Global Investors Award, nagradu za izvanredne uspehe u investiranju u obveznice na tržištima u razvoju i to 2001, 2002, 2004. i 2005. godine. Najveće priznanje, po njihovoj proceni, jeste poverenje koje su pokazali ključni učesnici na tržištima kapitala, centralne banke, vlade i penzione korporacije, institucije i individualni klijenti sa visokim finansijskim potencijalom, investirajući preko Ashmore.

Do pre jedne decenije CARNEX se bavio isključivo preradom mesa. Od kada mu je 1997. godine pripojeno nekoliko poljoprivrednih dobara iz okoline Vrbasa, u CARNEXU se obrađuje oko 3.000 hektara u vlasništvu firme i oko 3.500 hektara u državnom vlasništvu.

Prema rečima Jova Šćepanovića, v.d. generalnog direktora CARNEX a.d, mehanizacijom kojom danas raspolažu, mogu da obrađuju čitavih deset hiljada hektara, što je realna ambicija za blisku budućnost, što bi značilo proširenje biljne proizvodnje kao jednog od strateških pravaca industrije za koju nikada nije postojao problem plasmana proizvoda.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: