Kamen temeljac za izgradnju novog Polyol kompleksa u Tiszaújváros

Investicija kompanije MOL za petrohemiju vredna 1.2 milijarde evra

Očekuje se da će Polyol kompleks biti pušten u rad 2021. godine i da će otvoriti više od 200 radnih mesta.

Kamen temeljac za izgradnju novog polyol kompleksa

Sa budžetom od 1.2 milijarde evra, koji je putem poreskih olakšica i sredstvima za investiranje podržan od strane mađarske vlade, ovaj projekat predstavlja MOL-ovu najveću organska investiciju. Postrojenje će da sadrži najsavremeniju tehnologiju i biće izgrađen od strane nemačke kompanije, Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Kamen temeljac za Polyol kompleks u Tiszaújváros je postavljen. Očekuje se da postrojenje bude pušteno u rad 2021. godine, a MOL će za izgradnju fabrike uložiti 1.2 milijardi evra, čime će biti u mogućnosti da proizvode oko 200.000 tona poliola godišnje.

Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe, Dr. Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies u kompaniji Thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, član mađarskog parlamenta i Mihály Varga, ministar finansija, prisustvovali su na ceremoniji postavljanja kamena temeljca. MOL Petrochemicals u Tiszaújváros će biti jedina kompanija u Mađarskoj i celoj centralnoj i istočnoj Evropskoj regiji sa integrisanim sistemom rada koji obuhvata  ekstrakciju sirove nafte i proizvodnje polieter poliola (široko rasprostranjenog materijala u plastici). Polyol projekat će dugoročno zaposliti 200 ljudi.

Očekuje se da će proizvodnja početi 2021, a investicija u fabriku, u vrednosti od 1.2 milijarde evra, uključuje i investicionu pomoć od mađarske vlade u iznosu od 131 miliona evra (kombinacija poreskih olakšica i sredstva za investiranje). To je najveći organski investicioni projekat u istoriji MOL-a. Prema procenama MOL Grupe, fabrika će godišnje doprineti finansijskim rezultatima kompanije sa oko 150 miliona evra(EBITDA). Poliol je važna i veoma tražena plastična sirovina, koja se koristi u brojnim industrijama – od automobilske, građevinske pa sve do modne industrije. Tiszaújváros kompleks će proizvoditi poliol koristeći efikasnu i ekološku tehnologiju poput HPPO procesa (propilen oksid dobijen od hidrogen peroksida) koju su razvile kompanije Thyssenkrupp i Evonik.

Zsolt Hernádi izjavio je: “S obzirom na to da je MOL jedina kompanija iz centralne i istočne Evrope koja će kontrolisati kompletan lanac rada, od ekstrakcije sirove nafte do proizvodnje poliola, ovaj investicioni projekat će učiniti da MOL Grupa postane jedan od najvažnijih igrača hemijske industrije u regiji. Kad počne sa radom 2021. godine, fabrika će dodatno doprineti gradu Tiszaújváros u jačanju svoje pozicije u hemijskoj industriji, budući da stručnost i nova proizvodna infrastruktura uspostavljena ovde može privući dodatne investitore“.

Danas je dan kad se obeležava važan korak za transformaciju hemijske industrije u Mađarskoj, kao i za saradnju između MOL-a i kompanije Thyssenkrupp. Sa svojom 2030 vizijom, MOL ima ambiciozan plan rasta. Ponosni smo i dugoročno opredeljeni u pružanju podrške ovoj viziji, kao i da, našom tehnologijom i znanjem, doprinesemo inovativnom i održivom hemijskom sektoru“, izjavio je Dr. Sami Pelkonen.

Jedan od ključnih stubova MOL Group 2030 – Enter Tomorrow strategija odnosi se na širenje lanca vrednosti u segmentu petrohemije. Polyol fabrika i prethodno otvorena fabrika za proizvodnju sintetičke gume su prekretnice u strategiji. Fabrika MOL Grupe za sintetičku gumu i japanska JSR korporacija proizvodi 60.000 tona polimerizacione stiren-butadien gume (S-SBR), veoma traženog svetskog hemijskog proizvoda. Najvažnija sirovina S-SBR je butadien, koji MOL proizvodi u susednom postrojenju, koja je puštena u rad 2015. godine.

Podelite ovaj tekst: