Kaspersky Lab na meti sajber napada

Početkom proleća Kaspersky Lab zabeležio je sajber napad koji je uticao na određene interne sisteme kompanije. Kompanija uverava svoje klijente i partnere da su bezbedni i da nije došlo ni do kakvog štetnog uticaja na proizvode, tehnologije i usluge kompanije, ali naglašava da je intenzivnom unutrašnjom istragom utvrđeno postojanje sajber pretnje „Duqu 2.0“, izuzetno napredne i pažljivo isplanirane kampanje sajber špijunaže

Istraživači Kasperskog otkrili su da ova kompanija nije bila jedina meta moćne sajber pretnje koju je najverovatnije sponzorisala određena država. Zabeležene su i druge žrtve – u zemljama Zapada, Azije i Bliskog Istoka. Neki od novih napada u 2015. godini dovedeni su u vezu sa sastancima pojedinih visokih zvaničnika, svetskih lidera i političara koji se tiču pregovora sa Iranom o nuklearnom naoružanju.

– Špijuniranje kompanija koje se bore protiv sajber kriminala predstavlja veoma opasnu tendenciju. Bezbednosni softveri predstavljaju poslednju liniju odbrane za kompanije i potrošače u savremenom svetu pošto hardverska i mrežna oprema mogu lako da se kompromituju. Pored toga, teroristi i profesionalni sajber kriminalci pre ili kasnije počeće da analiziraju i koriste tehnologije koje su zabaležene u sličnim sajber napadima, a to predstavlja izuzetno opasan, ali moguć scenario – izjavio je Judžin Kasperski (Eugene Kaspersky), glavni izvršni direktor kompanije Kaspersky Lab.

Analizom je utvrđeno da su ove špijunske kampanje bile uperene protiv najnovijih tehnologija, aktuelnih istraživanja i internih procesa kompanije Kaspersky Lab. Napadači su verovatno smatrali da će biti u mogućnosti da iskoriste ukradene informacije kako bi neprimetno sprovodili svoje akcije u budućnosti.

– Prijavljivanje ovakvih incidenata je jedini način da učinimo svet bezbednijim. Biće poboljšani bezbednosni nacrti infrastrukture kompanija i poslata jasna poruka kreatorima ovih malvera: nelegalne radnje će biti sprečene i zakonski procesuirane – dodao je Judžin Kasperski.

Podelite ovaj tekst: