Klackalica

U predizborno vreme ekonomija dobija neobičnu ulogu. Služi političarima na vlasti da sve oboje u ružičasto a onima u opoziciji da dokazuju kako je sve propalo. Po starom pravilu, istina je na sredini. A tu, negde između, su – investitori. Svi imaju isti cilj – da naprave uspešan biznis.

Piše: Radojka Nikolić

Ugledni evropski analitičari, na konferenciji Euromoney održanoj krajem oktobra u Cavtatu, ocenili su da je došlo do stabilizacije ekonomskih prilika u zemljama regiona jugoistočne Evrope. U prošlih šest godina, uzastopno, ove tranzicijske zemlje uspele su da osiguraju godišnji rast svojih nacionalnih dohodaka znatno iznad proseka razvijene Evrope. Taj rast čini da region jugoistočne Evrope, uz azijski, ostaje najprivlačniji za ulazak stranog kapitala. Rast ovih privreda trebalo bi da bude nastavljen i u narednoj deceniji ili dve, pošto je reč o regionu sa velikim potencijalom ali i dalje veoma nerazvijenim tržištima.

Jedno od centralnih pitanja učesnika Euromoney konferencije bilo je i kako sprečiti “zamor” stanovništva od reformi. Odgovor je kratak i glasi: građani moraju da osete benefite reformi, a toga neće biti ako se nezaposlenost u zemljama regiona bude dalje povećavala.

Sa tom ocenom slaže se i Goran Pitić, koji u intervjuu Magazinu Biznis kaže da je “naša populacija možda zasićena nekim temama, ali i Evropa je zasićena nekim temama, pa će možda biti zasićena i nama i našim procesom stabilizacije i asocijacije. Možda ćemo se mi 2010. setiti da nam je došlo vreme za Evropu, ali nam oni mogu tada reći – znate, imamo mi naše probleme, pa ćete morati malo da sačekate. To neće biti tako strašno ako naš sistem do tada bude toliko osposobljen da kada neko pogleda mapu ovog regiona kaže da je Srbija pravo mesto za ulaganje. Da Srbija bude konkurentna zemlja i mesto gde se zakoni primenjuju, u kojoj sudstvo ima svoje probleme ali je poboljšano, mesto gde je korupcija svedena na najniži nivo, gde država ne mora da bude prisutna da bi posao mogao da uspe, zemlja u kojoj postoji red i zna se ko kakvo pravo ima i kako funkcioniše sistem u celini. Ali, ako se to ne dogodi, perspektive nam nisu baš sjajne,” upozorava Pitić.

Sa beogradske konferencije, takođe evropskog nivoa, Laza Kekić kaže da su investitori koji se opredeljuju za Srbiju postali prilično imuni na ovdašnje potrese. „Odgovor je u tome da možda neka rešenja za investitore nisu dugoročno najpovoljnija, ali oni očekuju bolje perspektive Srbije i celog regiona. Važno je održati makroekonomsku stabilnost i postepeno unapređivati rad institucija, i to ne samo zbog članstva u EU. Ali, to nije zadatak za jednu ili dve godine, već za 10, 20 i više godina. Srbija sigurno neće doživeti irsku ili istočnoazijsku stopu razvoja, niti će to doživeti druge zemlje u ovom regionu, iz raznih razloga, ali, ipak se kreće”, kaže Kekić za Biznis.

Iskusni tranzicionisti, poput Češke, imaju korisne savete. Češki ambasador u Beogradu Ivan Jestrab, kaže za Magazin Biznis da su „ulagači prihvatili činjenicu da je Srbija nezavisna država. Sad predstoji rešavanje pitanja Kosova. Ne bavim se time kakav će biti ishod pregovora, to rade za to nadležne institucije. Samo hoću da kažem da je u principijelnom smislu veoma važno da strani investitori mogu da kažu da je taj problem rešen i da je postao prošlost. Jer, investitore će, kad posmatraju Srbiju kao potencijalnu lokaciju za ulaganje, interesovati i kakav je ovde pravni sistem i koliko se zakoni poštuju. Taj problem ne može da se reši donošenjem jednog zakona, već se mora posmatrati čitava slika. Tu je veoma bitna filozofija reformskog procesa“, istakao je Jestrab i dodao da Srbiju, ipak, vidi kao zemlju u kojoj je urađeno mnogo stvari i u kojoj postoji dovoljno dobrih stručnjaka.

Već za mesec-dva, tokom i posle izbora, videćemo i kakvih.

 

Podelite ovaj tekst: