Marketing

Kao što smo imali prilike da se uverimo, sve je marketing. Marketing lični, ekonomski, politički, društveni. Marketing vlada našim svetom i pomoću marketinga se vlada svetom. Neka od lica marketinga prepoznaćete i u ovom broju Biznis magazina.

Piše: Radojka Nikolić

Eksperti za marketing, u prvom redu Filip Kotler, koji slovi kao „otac marketinga“ jer je pre 44 godine počeo prvo istraživanje marketinga, i moderno lice savremenog marketinga Jonas Riderstral, tvrde isto – prosečni ne uspevaju. U samo mesec dana, od 25. aprila do 25. maja, Beogradu se predstavljaju dve škole marketinga – 25. aprila Šveđanin Jonas Riderstral, kao predstavnik „novog marketinškog poretka“, i 25. maja Amerikanac Filip Kotler, tvorac „bazičnog“ marketinga. Obojica tvrde – budite drugačiji od ostalih.

Filip Kotler upozorava: „Za kompaniju je kobno ako pozicionira svoje proizvode kao proizvode prosečnog kvaliteta i prosečnih cena. Idealno je imati unikatni proizvod, ali dobro je imati i proizvod različit od ostalih. Marketing je započeo sa idejom prodaje, ali marketing je domaći zadatak koji morate da uradite pre prodaje“, kaže Kotler, ističući da najveći rizik snose one kompanije koje ne prate pažljivo svoje kupce i konkurente, odnosno ne poboljšavaju konstantno vrednost svoje ponude.

Njegov skandinavski kolega, Jonas Riderstral, koji modernim pristupom i biznis-šou nastupom pleni posetioce, ipak, pominje i „staru gardu“. I to ovako: „Karl Marks je bio u pravu“, kaže Riderstral. „Bio je u pravu jer je zagovarao marksistički stav da bi glavna društvena dobra, odnosno osnovna sredstva proizvodnje, trebalo da budu u rukama radnika. Radnici treba da upravljaju osnovnim sredstvima proizvodnje. A osnovno sredstvo proizvodnje je malo, sivo i teži oko 1,3 kilograma. To je ljudski mozak. Naš mozak je moćniji od najjačeg računara na svetu. Čitave države se danas takmiče na području znanja. Znanje je novo bojno polje za države, kompanije i pojedince. Istinska konkurentnost mora da se zasniva na nečemu što je presudno važno u svetu poslovanja – na emocijama i mašti”, kaže Riderstral.

Ističući originalnost u poslovanju, Riderstral kaže da je najvažnije rizikovati i biti drugačiji od konkurencije na tržištu. Jer, biti sjajan u svom poslu više nije dovoljno. „Više nije dovoljno zadovoljiti potrošača: Da biste uspeli u svom poslu, morate iznenaditi potrošače i učiniti ih zavisnim. Važno je biti iznad proseka. Prosek nikad ne pobeđuje”, kaže Riderstral.

I mi, ovde u Srbiji, nismo prosečni. Mi smo baš drugačiji. Toliko drugačiji da smo ”mimo sveta”. Evo kako nas, pored ostalog, vidi Macijej Šimanjski, ambasador Poljske u Beogradu. “Dva i dva će u Srbiji na kraju biti četiri, ali o tome mora prethodno da se pregovara”, kaže poljski ambasador za Biznis magazin. Doduše, “ni Srbi, ni Poljaci ne znaju za bezizlazne situacije. To je naša zajednička osobina. Kad se na Zapadu čoveku nešto pokvari, za njega je to tragedija, jer ne zna šta da uradi. Mi ćemo uvek naći neko rešenje i izlaz. Razlika je jedino u tome što Srbi kažu: ’Ma, biće nekako’, a Poljaci se pitaju – ‘Kako li će biti’. Kad neko želi da uloži u Srbiju, a vidi koliko je vremena potrebno da bi se formirala nova vlada, onda je to za investitora loš signal. Ako političari ne mogu da se slože oko vlasti, šta će tek biti na relaciji država – privreda?!” opominje gospodin Šimanjski.

Šta li će biti?

Odgovor bi mogao da stigne, na primer, iz susedne Hrvatske koju je nedavno posetila koleginica Ruža Ćirković. “Među morem knjiga koje vam daju more saveta nisam se mašila ni one sa naslovom ‘Vidimo se na vrhu’, ni one koja savetuje ‘Misli i postani bogat’, ni one koja tvrdi da zna ‘Kako postati osoba sa uticajem’, ni ‘Odgovora na pitanja kako pobediti’… nego knjige ‘Kako se lažima, prevarama i krađama probiti do vrha’ sa podnaslovom ‘za lenje rukovodioce’. I koja tvrdi da respektabilan broj ljudi uspeva baš tako kako vam je u naslovu rečeno. Izdavač tvrdi da bi se svidela i Makijaveliju i Napoleonu”, piše u svojoj kolumni Ruža Ćirković, a vi uporedite sve škole marketinga, pa – izaberite.

 
Podelite ovaj tekst: