MSP za realizaciju 22 inovativna projekta dobila tri miliona evra

Fond za inovacionu delatnost dodelio je tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća (MSP). Sredstva su opredeljena u okviru budžeta Republike Srbije, iz dela Ministarstva prosvete, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom.

U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u uvodnoj fazi razvoja, bespovratna sredstva su odobrena za 13 inovativnih projekata. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 80.000 evra bespovratnih sredstava, a podnete su ukupno 143 prijave. U okviru Programa sufinansiranja inovacija, koji je je namenjen preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja, sredstva u iznosu od dva miliona evra odobrena su za devet projekata. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 300.000 evra bespovratnih sredstava, a podneto je ukupno 75 prijava. Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti informaciono-komunikacione tehnologije, zatim iz oblasti medicinskih i terapeutskih aparata, energetike i energetske efikasnosti. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu i Nišu. Za program ranog razvoja novac su dobili Food group MSP, Clever, Box system, Svezdrava rešenja, Innsono, PWNRS, UrbiGo, Heartpal Tech, Prikk Data iz Novog Sada, Pulcap, Kov Technology iz Beograda, Glass Slipper. U okviru programa sufinansiranja inovacija sredstva su dobili Alfa Klima iz Knjaževca, Composite Technology Team, NeoMedica iz Niša, MTT AERO C&RT, Photon Optronics, Coing, Biounik, Panonit iz Novog Sada, Ana Brnabić, premijerka Srbije je na svečanosti, koju je Fond za inovacionu delatnost organizovao 3. Oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci rekla da se zdrava, održiva ekonomija zasniva na startap preduzećima, preduzetništvu, kao I malim I srednjim preduzećima, koja su kičmeni stub zdrave ekonomije.

“Preduzetnici su ljudi koji su dovoljno hrabri, uporni i veruju u svoje ideje, rekla je premijerka, dodavši da je ove godine Vlada Srbije izdvojila oko šest miliona evra za podršku inovativnim projektima.Videćemo da sledeće godine bude više novca iz budžeta, ali i veća podrška partnera iz EU i Svetske banke”, dodala je Brnabić. Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost rekao je da se ove godine finansiraju 22 od 218 prijavljenih projekata, a ukupan budžet je 4,5 miliona evra, od čega tri miliona evra daje fond u vidu bespovratnih sredstava, a 1,5 miliona evra obezbeđuju sama preduzeća.

Linda Van Gelder, regionalni direktor Svetske banke za Zapadni Balkan ocenila je da inovacije kroz otvaranje radnih mesta značajno utiču na privredni rast, ali da su najčešće dva razloga zašto se u tome nekad ne uspe.

“Kompanije se teško odlučuju na inovacije i prihvatanje novih tehnologija, a država se teško odlučuje da finansira inovativna rešenja”, rekla je Van Gelder i dodala da je Srbija u tome izuzetak.

Prema njenim rečima, Srbija je jedna od prvih država u regionu koja je odlučila da inovacije postavi kao imperativ.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija bila prvi partner Fonda za inovacionu delatnost kada je osnovan 2011. godine i da je odobrena donacija od 8,4 miliona evra kada je finansirano 55 inovativnih projekata. Fabrici je napomenuo da su prihodi koji su ostvareni i radna mesta, koja su otvorena, nadmašila sva očekivanja.

Fond za inovacionu delatnost ima za cilj da jača veze između istraživačke zajednice i inovativnih preduzeća i u tom smislu pokrenuo je Program saradnje nauke i privrede i Inovacione vaučere kako bi ih podstakli da kroz zajedničke razvojne projekte stvore inovativne proizvode sa tržišnom primenom.

Podelite ovaj tekst: