Za nagradu “Prosvetitelj” Fondacije “Alek Kavčić” nominovano 600 nastavnika

Sa predstavljanja nagrade “Prosvetitelj” 29. februara 2024. u Beogradu

Sa predstavljanja nagrade “Prosvetitelj” 29. februara 2024. u Beogradu

Srpska nastavnička nagrada “Prosvetitelj” Fondacije “Alek Kavčić”, nastoji da u fokus stavi najbolje vaspitače, učitelje, nastavnike i instruktore koji svojom invetivnošću pomeraju pozitivne granice nastavničkog poziva, privukao je veliku pažnju učitelja i nastavnika: do sada je nominovano 600 nastavnika. Ovaj konkurs, koji pored titule donosi i novčanu nagradu ukupne vrednosti 1.400.000 dinara, predstavlja napore Fondacije “Alek Kavčić” i Organizacionog odbora nastavničke nagrade da prepoznaju i nagrade najbolje nastavnike u Srbiji, predstavljajući ih društvu u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

Nominacije za ovu prestižnu nagradu moguće je podneti putem zvaničnog sajta www.prosvetitelj.rs, uz jasno definisane uslove za nominacije i prijavljivanje samih nastavnika, čiji je rok do 15. maja, kada se konkurs zatvara. Podizanje ugleda učitelja i nastavnika u obrazovnom sistemu jedan je od ključnih ciljeva Fondacije, koja veruje da kvalitet obrazovanja direktno utiče na budućnost društva.

Podsećamo, na konkurs mogu da se prijave svi koji rade u formalnom ili neformalnom obrazovanju, bez obzira na to da li je u pitanju klasična, hibridna ili onlajn nastava. Kandidati treba da imaju najmanje pet godina iskustva u direktnom radu sa decom ili učenicima uzrasta od pet do osamnaest godina, u Srbiji ili bio gde na svetu, samo je važno da se nastava odvija na srpskom jeziku i da kandidat ima državljanstvo Republike Srbije.

Pored novčanih nagrada za najbolje, Fondacija “Alek Kavčić” podržaće sve finaliste direktnim nominacijama za Global Teacher Prize, najveću globalnu nastavničku nagradu, i omogućiće im da zvanično predstavljaju Republiku Srbiju na ovom najvećem nastavničkom takmičenju, koje pored prestiža i titule donosi i novčanu nagradu od milion dolara.

“Sa velikim zadovoljstvom očekujemo da istaknemo i nagradimo izuzetne nastavnike koji su pravi heroji u našem društvu. Kako se bliži krajnji rok za prijavljivanje na konkurs za „Prosvetitelj“, prestižnu nastavničku nagradu, sa uzbuđenjem očekujemo da dostignemo i pređemo brojku od 1.000 nominacija. Ovaj rast broja prijava pokazuje veliko poštovanje za nastavnike koji su ključni za naš obrazovni sistem i koji svojim radom doprinose ne samo unapređenju obrazovanja, već i čitavom društvu. Vreme je bilo da to neko i uvaži,” izjavila je Željana Radojčić Lukić, predsednica Organizacionog odbora Srpske nastavničke nagrade ‘Prosvetitelj’.

Podelite ovaj tekst: