GALENIKA INTERNACIONALIZUJE POSLOVANJE

Od kada je deo brazilske NC Grupe, Galenika beleži značajan poslovni rast i međunarodnu ekspanziju, saopštila je kompanija 29. marta. U periodu od 2018. do kraja 2022. godine, Galenika je udvostručila obim prodaje i izvoza, povećala je proizvodnju za 22% i proširila portfolio i registrovala čak 146 proizvoda. Uz podršku NC Grupe u čijem sastavu posluje, i u partnerstvu sa EMS, najvećom farmaceutskom kompanijom u Brazilu, Galenika je realizovala transfer tehnologije za pet generičkih lekova najnovije generacije. U narednom periodu u Srbiji su planirane investicije u iznosu od 35 miliona evra.

Kompanija je ostvarila zapažene rezultate u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Nivo prodaje je u Srbiji porastao za 21%, izvoz na tržišta regiona za 26%, dok je na međunarodnim tržištima na kojima posluje izvoz povećan za čak 35%. Za isti period, rast proizvodnje je uvećan za 6%, dok je tokom 2022. na tržišta Srbije, regiona i međunarodnih tržišta lansirano ukupno 95 proizvoda čime je kompanija dodatno povećala dostupnost kvalitetnih, efikasnih i savremenih proizvoda korisnicima. Posle otvaranja prvog predstavništva u Evropskoj uniji, u Mađarskoj, Galenika je 2022. godine otvorila  predstavništva i u Sloveniji i Hrvatskoj. Izvozi na tržišta regiona, kao i na 15 međunarodnih tržišta u Evropskoj uniji, na Bliskom istoku i u Africi.

„Galenika danas ima 30 brendova na liderskim pozicijama u svojim kategorijama po tržišnom učešću  u Srbiji. Postižemo konstantan rast na tržištu Srbije i u regionu. Otkada posluje u okviru NC Grupe, Galenika je udvostručila nivo prodaje i izvoza i postigla veliki uspeh u internacionalizaciji, kroz zapaženo prisustvo na međunarodnim tržištima zahvaljujući visokom kvalitetu proizvoda. U 2023. planiramo lansiranje prvih proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i dalju ekspanziju na međunarodnim tržištima. Ono što je posebno značajno jeste da tokom naredne dve godine, u partnerstvu sa našom sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, planiramo da investiramo 35 miliona evra. Investicije su usmerene na dalji razvoj u tehnologiju, proizvodne i magacinske kapacitete, a sve u skladu sa poslovnim planovima. Pored toga, ulaganjem u dalju digitalizaciju poslovanja planiramo postizanja još većeg stepena poslovne efikasnosti.“, izjavio je Nenad Burazor, menadžer prodaje u kompaniji Galenika.

U okviru digitalne transformacije, Galenika je uvela najnapredniji softver za planiranje koji omogućava povećanu efikasnost u upravljanju materijalima, planiranje proizvodnje i fleksibilnost poslovanja u lancu snabdevanja, što je u ovim globalnim okolnostima od velikog značaja.

U oblasti inovacija i edukacije, kompanija je tokom 2022. godine realizovala obuke za 8.000 apotekara kroz sopstveni program Galenika akademija’, razvila je Galiverse edukativnu onlajn aplikaciju za komunikaciju sa apotekarima i pokrenula je Galenika Medical Journal – prvi stručni kvartalni časopis na maternjem jeziku za lekare. U 2022. godini Galenika je organizovala 119 stručnih medicinskih događaja, za preko 3400 zdravstvenih radnika iz Srbije, a realizovala je i donacije u medicinskoj opremi za 17 zdravstvenih ustanova, kao i donacije u lekovima za 105 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Podrška zajednici i briga o životnoj sredini ostaju visoko na lestvici prioriteta, dok društveno odgovorne projekte i inicijative kompanija od ove godine širi i na zemlje regiona u kojima posluje.  Na putu održivog poslovanja, Galenika je pokrenula niz projekata kojima utiče na smanjenje potrošnje prirodnih resursa. U 2022. postignuto je smanjenje otpada za 38%, u odnosu na 2021. godinu. Ostvareno je 25% smanjenje emisije CO2, kako u poslovanju, tako i u naselju Nova Galenika. Kompanija je nosilac ISO sertifikata 14001:2015, koji potvrđuje usklađenost sa najvišim standardima u oblasti zaštite životne sredine, saopštila je kompanija Galenika.

Podelite ovaj tekst:

Vesti

Kursna lista

15 godina sa vama

https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/biznis-magazin.jpg

BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je po...

Read More

UVOD U BIZNIS: Varljiva 2022. godina, a i ostale

Sa koliko smo samo optimizma ulazili u 2021. godinu, ceo svet, pa i naš deo Evrope?! A tek mi?! Srbi...

Read More

DA LI SU SE DŽEK DORSI I TVITER RASTALI PRERANO ILI PREKASNO: Cvrkut o cvrkutu

Vest godine iz esnafa tehnoloških kompanija kojima je tokom minulih 12 meseci posvećivana pažnja već...

Read More
https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/ekonometar.jpg

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧКА ВОДИЧА: „Црна овца“ и 120 тона сладоледа

Пре шест година су Зоран Јевтовић и његова три пријатеља започели посао којим се никада раније нису...

Read More

УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА И УЛОГА СЕКТОРА МСП: Берлин као Рим, а Шпанија као Јужна Сахара?

Ситуација је критична – гласила је једна од порука професорке, климатолога Лучке Кајфеж Богатај са У...

Read More

БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог ог...

Read More