Novac u rukama

Magična moć novca i kapitala, s vremena na vreme, pokaže svoje oblike. Tako se i na kraju ovog leta, u Evropi i Americi, sasvim različitim povodima, pokazalo koliko je svima stalo da imaju – novac u rukama.

U ovom broju Magazina Biznis to bi moglo da izgleda ovako:

U istraživanju Unikredit grupe najavljeno je da bankarskom sektoru u Srbiji predstoji ubrzani razvoj. Godišnje će krediti beležiti stopu rasta i do 30 odsto, i tako bar dve sledeće godine. Ali, ne samo u Srbiji već će i bankarsko tržište u centralnoj i istočnoj Evropi nastaviti snažno da raste. “Mi ćemo iskoristiti sve prednosti ovog tržišta i nastavićemo da rastemo sa njim”, kaže Andrea Moneta, predstavnik Unikredit grupe, u temi Magazina Biznis.

Slične procene imaju i druge velike evropske banke i to pokazuju značajnim povećanjem svog kapitala u Srbiji. Doduše, tome je delimično doprinela i NBS svojim merama, pošto je rast kredita stanovništvu vezala direktno za visinu kapitala poslovnih banaka.

To su velike pare. Kad je taj novac u rukama ima nervoze, ali još više je ima kada je sitniš u rukama. Za taj problem pobrinula se Viza internešenel, koja ima preporuku:

“Obavezno sortirajte sitninu dok ne dođete na red. Ukoliko plaćate čekom, čekanje možete iskoristiti da ispišete sve standardne elemente osim iznosa. Ipak, najviše vremena ćete uštedeti ukoliko se odlučite za najbrži i najpogodniji način plaćanja uz pomoć svoje viza kartice”.

A da se stranim bankama i te kako isplati poslovanje na srpskom tržištu, te da je njihova aktivnost uglavnom usmerena ka kreditiranju stanovništva, najbolje potvrđuju podaci. Oni pokazuju da su u 2005. godini sve poslovne banke u Srbiji od kamata zaradile 34,72 milijarde dinara; samo u prvom kvartalu ove godine naplaćeno je čak 10 milijardi dinara. Naravno, to je bilo moguće jer je za samo tri meseca bilo plasirano čak 48 milijardi dinara kredita, od čega 16 milijardi dinara stanovništvu.

Ali, novac u rukama potreban je i moćnim medijskim imperijama. Čak i najčuvenijem poslovnom magazinu na svetu – Forbsu. Na matičnom terenu, u Americi, štampa se u 900.000 primeraka, a posebna izdanja ima za Japan, Kinu, Koreju, Rusiju, Izrael, Poljsku, Tursku i azijski kontinent u celini. Izlazi dva puta mesečno i godišnje objavi 4.500 oglasnih strana – više nego ijedan drugi novinski magazin bilo koje kategorije. Njegovo internet izdanje, sa 15 miliona posetilaca mesečno, takođe je globalni lider.

Dakle, i medijska imperija i prvorazredni biznis.

Forbsovi su, međutim, ovog avgusta, prvi put u bezmalo 90 godina postojanja svoje imperije, odlučili da prodaju značajan udeo svog poslovnog carstva i da steknu “strateškog partnera”. Taj partner koji ima “novac u rukama” jeste investicioni fond sa kapitalom od 1,9 milijardi dolara, a osnovala su ga šestorica ortaka. Najpoznatiji od njih je Bono, superzvezda rokenrola, pevač i vođa grupe U2, poslednjih godina u žiži publiciteta i zbog svoje kampanje da dobrotvornim koncertima pomogne globalnoj sirotinji, pre svega u Africi.

Bono i kompanjoni su odvojili oko 300 miliona dolara (precizna svota nije zvanično objavljena) za 40 odsto vlasništva u novoosnovanoj firmi “Forbs medija”, u koju je slavna porodica unela svoj magazin i njegov internet sajt, dakle, srce svog biznisa.

Ništa, dakle, bez – novca u rukama. I u Srbiji se to, s vremena na vreme, veoma jasno pokaže.

Radojka Nikolić
Podelite ovaj tekst: