Paloma u Sladkom Vrhu svečano obeležila realizaciju investicije veće od 130 miliona evra

Svečano presecanje vrpce u Palomi 4. juna 2024. godine (Foto: Marko Urih/Paloma)

Svečano presecanje vrpce u Palomi 4. juna 2024. godine (Foto: Marko Urih/Paloma)

Sladki Vrh, 4. juna 2024. – U slovenačkoj fabrici za proizvodnju papirne galanterije Paloma u Sladkom Vrhu, kraj Šentilja, svečano je označen završetak realizacije u najsavremenije tehnologije, u šta je uloženo više od 130 miliona evra. Ovaj skup novih investicija, pod nazivom Project Motion, obuhvata dve nove linije za konverziju, ubrzanu i unapređenu paletizaciju i automatizovano skladište sa visokim policama. Novo, automatizovano skladište, čija je izgradnja zahtevala rušenje starih zgrada i izgradnju potpuno nove zgrade, ima deset spratova i 24.760 paletnih mesta. Ono omogućava efikasan transport bez stvaranja uskih grla, 100% praćenje paleta, uz niže operativne troškove skladištenja i interne logistike.

Novim investicijama se osigurava buduća proizvodnja, uz jačanje reputacije i tržišne pozicije Palome, koja je od 2017. godine u vlasništvu međunarodne slovačko-češke SHP Grupe. Svečanosti u Sladkom Vrhu prisustvovali su premijer Robert Golob, ministar privrede, turizma i sporta Matjaž Han, predsednik Eco-Investmenta Milan Filo i direktor Palome Stevan Lomić. Poslovni projekat kojim Paloma postaje regionalni centar za održivu proizvodnju, kvalitetne proizvode i usluge, simbolično je označen presecanjem vrpce u obliku paprine trake Paloma.

Kako je na svečanosti naglasio Milan Filo, u 2021. godini, kada je u rad puštena nova mašina za papir, najaviljeno je da će se nastaviti ulaganje u fabriku u Sladkom Vrhu. “Današnji događaj je dokaz da smo održali obećanje i, uprkos ozbiljnim izazovima u ekonomskom okruženju, uspešno nastavljamo poslovanje Palome i SHP Grupe. Kao predsednik Eco-Investmenta mogu s punom odgovornošću da kažem da u Sladkom Vrhu cenimo tradiciju i poznavanje obrade papira i da ćemo nastaviti da negujemo ove dve važne vrednosti. Cenim i odličnu saradnju s predstavnicima Slovenije”, rekao je Milan Filo, koji je, za ovu priliku, celo svoje obraćenje izgovorio na slovenačkom jeziku.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob istakao je značaj kontinuiranih ulaganja i zahvalio predsedniku Eco Investmenta Filu što je ispunio obećanje o ulaganjima, koje je dao kada je pre sedam godina kupio ovu slovenačku kompaniju: “Sve investicije Palome  su na tragu onoga što podržava slovenačka Vlada, a za vaša ulaganja u fabriku Paloma imam samo superlative”, rekao je Golob koji je, sa slovenačkim ministrom privrede, obišao obnovljene proizvodne pogone. Slovenački premijer je obećao da Eco Investment može računati na pomoć Vlade i u realizaciji budućih planova, a ovu investiciju je slovenačka vlada subvencionisala sa 8 miliona evra.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob

Predsednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob

Stevan Lomić, generalni direktor Palome podseća da se industrija higijenskog papira u Evropi, kao i većina industrija, morala suočiti sa teškim tržišnim uslovima u prošlih nekoliko godina: “Nezamislivo velika povećanja ulaznih troškova i fluktuirajuća dostupnost materijala imali su veliki uticaj na naše poslovanje. Ali, kao kompanija koja razmišlja unapred, dokazujemo da smo i u takvim periodima sposobni i u stanju da napravimo velika ulaganja, koja će biti ključ za buduće dobre performanse naše kompanije”, rekao je Lomić.

Komanija Paloma u svoju istoriju upisuje čak 1873. godinu, a u prošlih više decenija važi za inovativnog dobavljača i vodećeg proizvođača visokokvalitetnih higijenskih papirnih proizvoda za svakodnevnu upotrebu u Jadranskom regionu, Centralnoj Evropi i šire. Kompanija je uglavnom izvozno orijentisana, a godišnji kapacitet iznosi 87.000 tona toalet papira, koji se prerađuje u toalet papir, papirne ubruse i maramice. Prodajni asortiman obuhvata i matične rolne. Od 2017. godine, slovenačka Paloma je, posle akvizicije, postala deo međunarodne SHP Grupe sa sedištem u Bratislavi.

Novi pogoni, nove proizvodne linije (Foto: Marko Urih/Paloma)

Novi pogoni, nove proizvodne linije (Foto: Marko Urih/Paloma)

Osim Palome, u vlasništvu SHP Groupe je i banjalučki Celex od 2001. godine. Kako je u obraćanju medijima, tokom svečanosti u Sladkom Vrhu najavio Richard Žigmund, predsednik Uprave slovačke SHP Groupe, u bosansku fabriku će biti uloženo još sto miliona evra. “Razlog za optimizam daju tržišni trendovi, jer raste potražnja za papirnatim maramicama, a očekuje se i nastavak privrednog oporavka. Zato ćemo u Banjaluci, uz stari pogon napraviti novi, ali po projektu koji će biti realizovan u nekoliko faza. U prvoj će biti postavljena konvertna linija, a pogon bi trebalo da bude pušten u rad sledeće godine”, rekao je Žigmund.

SHP grupa važi za vodećeg proizvođača higijenskih proizvoda od papira u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Godišnji prihodi premašuju 200 miliona evra i zapošljava više od 1.800 ljudi. To obuhvata i prodaju proizvoda u okviru brendova Harmony i Paloma. SHP Grupa je pod kontrolom zajedničkog vlasnika, Eco-Investmenta, privatne holding kompanije sa sedištem u Pragu, Češka Republika, u vlasništvu Milana Fila. Kompanija Paloma je ključni deo SHP Grupe, koja obuhvata i proizvodnju u Banjaluci (BiH), Slavošovcu i Harmanecu (SL), a prozivodima snabdeva oko 20 evropskih zemalja, navodi se u saopštenju kompanije.

Podelite ovaj tekst:

Vesti

Kursna lista

15 godina sa vama

https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/biznis-magazin.jpg

BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je po...

Read More

UVOD U BIZNIS: Varljiva 2022. godina, a i ostale

Sa koliko smo samo optimizma ulazili u 2021. godinu, ceo svet, pa i naš deo Evrope?! A tek mi?! Srbi...

Read More

DA LI SU SE DŽEK DORSI I TVITER RASTALI PRERANO ILI PREKASNO: Cvrkut o cvrkutu

Vest godine iz esnafa tehnoloških kompanija kojima je tokom minulih 12 meseci posvećivana pažnja već...

Read More
https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/ekonometar.jpg

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧКА ВОДИЧА: „Црна овца“ и 120 тона сладоледа

Пре шест година су Зоран Јевтовић и његова три пријатеља започели посао којим се никада раније нису...

Read More

УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА И УЛОГА СЕКТОРА МСП: Берлин као Рим, а Шпанија као Јужна Сахара?

Ситуација је критична – гласила је једна од порука професорке, климатолога Лучке Кајфеж Богатај са У...

Read More

БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог ог...

Read More