ПРОИЗВОЂАЧИ МЕДА ИЗ НОВОГ КНЕЖЕВЦА ЗАШТИТИЛИ СВОЈ ПРОИЗВОД: Нови српски бренд – мед са сигетских ливада

Породица Фараго из Новог Кнежевца је још 2006. добила жиг за мед са сигетских ливада. У 2016. су то право обновили. Даљи развој пословања виде у производњи органског меда, а планирају да се појаве на страном тржишту и то прво у региону

Горан Фараго са производима, на једном од сајмова

Домаћи произвођачи који тржишту нуде мале серије квалитетних производа које носе специфичности локалних подручја, често добијају савете. Познаваоци тржишних прилика саветују им да заштите географско порекло у Заводу за интелектуалну својину Србије. Породица Фараго из Новог Кнежевца их је послушала. Они су још 2006. добили жиг за мед са сигетских ливада. У 2016. су то право обновили. Даљи развој пословања виде у производњи органског меда, а планирају да се појаве на страном тржишту и то прво у региону. Асортиман стално шире. Имају лековита средства и разне врсте ракија медовача у мањим и већим паковањима, као и суплементе.

У понуди ових произвођача меда и њиховог регистрованог пољопривредног газдинства са Севера Баната су, сем ливадског заштићеног и меда од белог босиљка, сунцокретов, мед од багрема и уљане репице. Производњом и продајом овог здравог слатког артикла, породица Фараго се бави већ 30 година. Кажу да од меда може солидно да се живи. Носилац посла и газдинства је Иван Фараго а од пре четири године заједно са њим ради и син Горан, дипломирани инжењер агрономије, смер заштите биља.

О томе шта и како производе и како је ливадски мед добио заштиту, Горан каже за Економетар:

– Поседујемо 129 кошница и оне се стално налазе у околини Новог Кнежевца. Један део је близу заштићеног резервата велике дропље. То је мањи резерват који се простире на 1.500 хектара. Ту је природа заштићена од штетних утицаја. Подручје је специфично по биљкама које се још само овде могу наћи у целој Европи – звездичица, црвена хајдучка трава, панонски звездан. Пчеле које су ту стациониране дају веома квалитетан, а специфичан мед посебног укуса и ароме. Нажалост, резерват је угрожен јер власници околног пољопривредног земљишта често шире обрадиве површине на рачун овог природног станишта.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИСТРАЖИВАЊЕ НАЛЕД-А ЗА ПРОЈЕКАТ ЈАВНО–ПРИВАТНОГ ДИЈАЛОГА: Нема међусобног поверења између државе и привредника
  • РЕВИЗОРСКО–КОНСУЛТАНТСКА КОМПАНИЈА ЕY (ERNST&YOUNG) У СРБИЈИ ИЗАБРАЛА: Радован Милојевић – ЕY Предузетник године
  • ФИЛИП КOTЛEР И БРУС РEН: РAЗУMEВAЊE MAРКETИНГA (2): Конкуренцију треба разумети
  • Следећи број Економетра излази 3. априла 2018.
Podelite ovaj tekst: