Dva startapa iz Srbije trijumfovala na Međunarodnom takmičenju evropskih inovatora

Beograd, Srbija, 4. decembar 2023 – Dve startap kompanije iz Srbije, Noxatest i Neo Pill ostvarile su odličan uspeh na renomiranom međunarodnom takmičenju EIT Jumpstarter 2023, osvajanjem prvih mesta u kategorijama EIT Food (EIT Hrana) i EIT Health (EIT Zdravlje), respektivno, navodi se u saopštenju medijima.

Noxatest donosi revolucionarni dijagnostički panel za dijagnozu bakterija u stočarstvu, dok Neo Pill razvija inovativni metod za čišćenje zubnih proteza.

„Zahvalni smo Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT) što su našem rešenju dodelili pobedničko mesto u kategoriji, kao i facilitatorima i mentorima za sjajno rukovođenje i pomoć. Voleli bismo da podstaknemo još više novih timova da dožive ovakvo iskustvo i da se prijave za ovu vrstu programa u budućnosti. Podršku koju smo dobili od EIT Zajednice vidimo kao značajan doprinos na našem putu da ostvarimo ovaj cilj. Ova nagrada nam daje snagu i samouverenost, kao i hrabrost da nastavimo dalje i da budemo još bolji u budućnosti, kao i da, što je podjednako važno, privučemo investitore”, izjavili su predstavnici kompanije Noxatest.

Dodaju da će naredni koraci za Noxatest biti rad na zaštiti patenta i autorskih prava, dobijanje sertifikata za laboratorijska testiranja, i pronalaženje prvih klijenata.

Pored toga, Neo Pill je dobio najbolje ocene žirija od svih timova država Zapadnog Balkana, i nagrađen je specijalnom nagradom za najbolji tim sa Zapadnog Balkana.

„Ovo je mnogo više od same nagrade, jer činjenica da je EIT Zajednica prepoznala naš projekat takođe puno znači. Osim toga, podrška koju nam pruža EIT Zajednica u razvoju našeg startapa je ogromna, i može nas odvesti na sam vrh. EIT Jumpstarter program nas je naučio osnovama, ali i najznačajnijim koracima kako da postavimo zdrave osnove za startap, kako da budemo brzi i kako da budemo prvi na tržištu. Možda i najvažnije od svega je koliko su timski rad i komunikacija ključni za uspeh i dostizanje cilja,” navode iz Neo Pill tima.

Kao naredne korake iz Neo Pilla najavljuju nastavak saradnje sa EIT Health InnoStars, kroz partnerstvo i programe koji slede, a, kao rezultat, očekuju da će njihov proizvod naći svoj put do korisnika vrlo brzo i da će njihov startap postati poznata i priznata kompanija.

Preko stotinu inovatora se 30. novembra okupilo u Atini, na velikom finalu EIT Jumpstarter nagrade ove godine. Prikazano je više od 50 visokotehnoloških inovacija u devet kategorija, a stručni žiri je nagradio 27 najuspešnijih, koje mogu doprineti da se Evropa uhvati u koštac sa nekim od najaktuelnijih izazova.

EIT Jumpstarter veliko finale je godišnji događaj EIT Zajednice na kom se proslavljaju novoosnovane startap kompanije i nastanak inovacija koje su stvorene u Evropi. Ukupno 52 tima je prikazalo svoje ideje u ovogodišnjem takmičenju, i to u devet kategorija: Digital, Hrana, Zdravlje, Energija, Proizvodnja, Sirovine, Urbana mobilnost, Novi evropski Bauhaus i Obnova Ukrajine. Svi inovatori iz država Centralne, Istočne i Južne Evrope sastali su se uživo i onlajn 30. novembra, uključujući i timove sa Zapadnog Balkana, iz baltičkih zemalja i Ukrajine.

Ilijana Ivanova (Iliana Ivanova), evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: „EIT Jumpstarter akcelerator program pomaže inovatorima u ranim fazama da razviju svoje poslovne ideje i lansiraju nove proizvode na tržište. Srdačno čestitam svim pobednicima na njihovim priznanjima, ali i svim učesnicima. Vaše ideje će nam pomoći da izgradimo bolju, zeleniju budućnost. Posebno je ohrabrujuće videti značajan doprinos mnogih inovatora iz Ukrajine. Sve veći angažman učesnika sa Zapadnog Balkana je takođe ohrabrujuć, jer je u skladu sa našim ciljem da ojačamo i ujedinimo evropski inovacioni ekosistem.”

Kako se navodi u saopštenju, ovo su istaknuti pobednici preostalih sedam kategorija EIT Jumpstarter programa, koji su nagrađeni prvom novčanom nagradom od 10.000 evra.

Podelite ovaj tekst: