Od emocija do novčanika

Posle četvorogodišnje pauze, kultna serija „Seks i grad” migrirala je na velike ekrane i dala novi zamah pratećoj industriji koja je još jednom potvrdila staro pravilo da nešto vredi onoliko koliko je neko spreman da plati

Da li ste minulih dana na malim ekranima (B-92) gledali reprizu čuvene serije „Seks i grad” (Sex and the City), koja je premijerno prikazivana u šest sezona, od 1998. do 2004, na kablovskom kanalu HBO? Ako jeste, sigurno vam nije promaklo da su od sredine juna, premijerom koja je održana u Londonu (a ne Njujorku koji je „grad” iz naslova), avanture četiri prijateljice u potrazi za ljubavlju (i modom) i na velikom ekranu. I da se o njima priča još više nego o drugom ovogodišnjem hitu holivudske „industrije snova”, najnovijoj priči o već legendarnom Indijani Džonsu, koga uprkos poodmaklim godinama za ovu vrstu filmskih vratolomija (65) i dalje uverljivo tumači Harison Ford.

Uspešna industrija

Dok ovo čitate, premijera će sigurno biti održana i u Beogradu (Zagreb je prvi na Balkanu imao tu čast). I u našem slučaju će većinu u publici sigurno činiti žene, kao što je to bio slučaj u Londonu (i dve nedelje kasnije) u Njujorku, mada je cela priča, i kao serijal i kao celovečernja predstava od popriličnih 148 minuta, poučna i za muškarce, u njihovim najčešće nedosegnutim ambicijama da konačno shvate „šta žene žele”.

Povod za ovu priču nije međutim „Seks i grad” kao jedan od fenomena masovne kulture, već kao podstrekač biznisa koji ga prati. Nije, naravno, veliko otkriće da je Holivud jedna od najuspešnijih američkih industrija i njenih najtraženijih izvoznih artikala. Svaki iole uspešan film pri tom zarađuje kako na bioskopskim ulaznicama, tako i na potonjoj prodaji DVD diskova, dok istinski hitovi značajan postotak u strukturi svojih profita imaju od „merčandajzinga”: krčmljenja raznih stvarčica sa likovima i grafičkim elementima filma, od kačketa i majica, do igračaka i maketa.

Seks, grad, moda i profit

Producenti „Seksa i grada” naravno računaju na sve to, ali i na nešto posebno. Pošto su ljubav i moda okosnica svih zapleta u kojima učestvuju glavne junakinje, Keri, Miranda, Šarlot i Samanta, sve četiri neudate zavodnice sa Menhetna, njegov glavni udar neće biti toliko na emocije gledateljki, koliko na njihove novčanike.

Još dok je trajala serija, uočen je fenomen da je svakog ponedeljka u buticima centralnog Njujorka rastao promet: žene koje bi epizodu serije odgledale u nedelju uveče, već sutradan su bile u potrazi za cipelama, tašnama, maramama – sve slično onome što su videle na junakinjama sa kojima su imale silnu želju da se identifikuju. A kolika je ta želja da se uđe u kožu pomenute četvorke, koje muškarce menjaju podjednako često kao i cipele, svedoči i to što jedan njujorški tur operater organizuje specijalne vikend-ture pod pogodite kojim imenom, čiji je program poseta barovima i drugim mestima koja su lokacije iz serije i filma, uz mogućnost da se putnice u najvećoj mogućoj meri stave u kožu svojih idola. Cena: tričavih 15.000 dolara!

Opširnije u štampanom izdanju 

Podelite ovaj tekst: