Od korona-udara najviše stradala mala preduzeća pokazala anketa Unije poslodavaca Srbije

U jeku pandemije u Srbiji, kada se činilo da je sve stalo, u periodu od 7. do 30. aprila, Unija poslodavaca je realizovala istraživanje koje je obuhvatilo 400 preduzeća, a sprovedeno je da bi se procenio uticaj kovida 19 na poslovanje.

Uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), rezultati istraživanja su pokazali da više od polovine anketiranih (54 odsto), ocenjuje da je pandemija imala veoma negativan uticaj na njihove finansije i poslovanje. Na onlajn koferenciji koja je održana 24 juna, saopšteno je da su najviše pogođena mala preduzeća i to ona koja imaju do 10 zaposlenih.

Kriza nije poštedela gotovo nijedan privredni sektor: anketa je pokazala da je 30 do 40 osto preduzeća imalo ugroženu likvidnost. Najteže su prošla preduzeća u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, transportu, prometu nekretnina i u tekstilnoj industriji. Zbog toga, 17 odsto poslodavaca razmatra opciju da zatvori preduzeće, zbog nagomilanih dugova i opšteg osećaja da je oporavak turističkog sektora neizvestan.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić naglasio je da je ceo sektor turističke privrede veoma pogođen krizom – trećina hotela još nije počela da radi, dok 40 odsto preduzeća iz oblasti turizma uopšte nije koristilo državnu pomoć, jer nisu sigurni da li će nastaviti poslovanje u drugoj polovini godine. Seničić je podsetio da je više od 50 odsto zaposlenih u hotelijerstvu na prinudnim odmorima, ali i da je i u „rentakar“ kompanijama dosta radnika ostalo bez posla.

Oko 94 odsto anketiranih privrednika je ocenilo da je imalo ozbiljne teškoće u poslovanju. Kao problemi su istakli: smanjena tražnja i pad prometa, muke sa dobavljačima i isporukom robe i problem da se obezbedi dovoljan broj zaposlenih. Istovremeno, oko 80 odsto anketiranih privrednika je izjavilo da su uspeli da funkcionišu tokom krize, bilo da su obavljali poslove iz svojih prostorija ili su radili na daljinu. Veliki privredni sistemi su se pokazali kao najuspešniji. Više od 60 odsto takvih kompanija poslovalo je gotovo bez ikakvih smetnji.

Jedan od ključnih sektora u vanrednim okolnostima, sektor prehrambene industrije, uspeo je da tokom krize posluje u punom obimu, rekao je Pavle Medić iz Centra za visoke ekonomske studije i naveo da su i neki sektori, poput građevinarstva, tokom krize funkcionisali praktično nesmetano.

Nažalost, polovina anketiranih privrednika ocenjuje da nema pristup finansijskim resursima, posebno mikro preduzeća. Njih 63 odsto nemaju mogućnosti da dobiju kredite, subvencije i slično.

– Privrednici smatraju da bi u ovom trenutku trebalo ojačati likvidnost preduzeća, potrebno je odložiti naplatu PDV-a i ukloniti uska grla kao što su procedure u vezi sa izvozom i uvozom robe – rekao je direkor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

Prema ovoj anketi iz aprila, privrednici očekuju da im je za oporavak potrebno tri do šest meseci.

Podelite ovaj tekst: