Privredna saradnja sa Nemačkom gradi srpski „Mittelstand“

Na godišnjoj Skupštini članova Nemačko-srpske privredne komore predstavljeni su rezultati ekonomske analize Trgovinski odnosi između Srbije i Nemačke u periodu od 2015. do 2022. godine. Nemačka je ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća i na osnovu te saradnje postepeno se gradi srpski „Mittelstand“

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić je na godišnjoj Skupštini članova Nemačko-srpske privredne komore, koja je održana 26. marta, istakao da je trgovinska saradnja sa Nemačkom gotovo dvostruko veća nego sa bilo kojom drugom zemljom na ovoj planeti. “Tako čvrsti odnosi, zasnovani na stranim direktnim investicijama i trgovinskim vezama između Srbije i Nemačke, rezultat su kombinacije istorijskih veza, strateških investicija i međusobnih ekonomskih interesa”, rekao je Grujić i naglasio:

„Dolazak nemačkih kompanija stvorio je okruženje u Srbiji u kojem su domaći proizvođači mogli da nauče i usvoje nove i inovativne tehnologije proizvodnje i upravljanja, standarde i mere osiguranja kvaliteta kao i nove tehnologije koje je potrebno primeniti u široj industriji“.

Glavna ekonomistkinja Centra za visoke ekonomske studije (CEVES-a) dr Kori Udovički predstavila je rezultate studije Trgovinski odnosi između Srbije i Nemačke u periodu od 2015. do 2022. godine čiji je autor CEVES i naglasila da su privredni odnosi sa Nemačkom najvažniji bilateralni odnosi za Srbiju:

„Samo u poslednje dve godine srpski izvoz u Nemačku porastao je za 60%, a robna razmena s Nemačkom čini 15% ukupne robne razmene Srbije. To je u velikoj meri rezultat dugogodišnjih nemačkih investicija u Srbiju, ali i odraz dubljih kompatibilnosti“, navela je dr Udovički.

Prema rezultatima ove analize, Nemačka je ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća, te se na osnovu te saradnje, postepeno gradi i srpski „Mittelstand“.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je potvrdila da studija pokazuje bliske trgovinske odnose Nemačke i Srbije i istakla da još više ohrabruje činjenica da su nemačke investicije otvorile brojna radna mesta u Srbiji. Te investicije su imale značajan pozitivan uticaj na inovativne poslovne prakse, kako je i predsednik Nemačko-srpske privredne komore u svom uvodnom obraćanju ocenio.

„Želeli bismo da građani ove zemlje mnogo brže osete rezultate reformi koje Srbija sprovodi na putu ka EU. Srbija ima potrebne kapacitete i mogla bi da bude pokretačka snaga za ceo region. Nemačka će aktivno podržavati korake Srbije na putu ka EU“, zaključila je ambasadorka Nemačke u Srbiji na godišnjoj Skupštini članova Nemačko-srpske privredne komore.

 

Podelite ovaj tekst: