Pod svetlošću ekrana

Kuća umetnika »Pigmalion« i NLB Banka promociju umetnosti mladih nastavljaju izložbom Ivana Milenkovića, koja je otvorena sinoć. Na otvaranju izložbe je objavljeno da je Ambasada Republike Slovenije postala počasni pokrovitelj NLB Galerije.

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke obavestio je posetioce izložbe da je Ambasada Republike Slovenije prihvatila da bude počasni pokrovitelj NLB Galerije i podsetio da je to četrnesta izložba od pokretanja NLB Galerije. Do sada, u ovom prostoru samostalne izložbe su imali: slovenačka slikarka Majda Zorko, ilustrator Dobrosav Bob Živković, mlade umetnice: Katarina Nedeljković, Anđela Micić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji i Ivana Živić, mladi slikari: Milan Pantelić, Vladimir Petrović i Petar Mošića priliku da se predstave javnosti imali su i učenici umetničkih smerova srednje škole »Tehnoart« čija maturska izložba je organizovana u NLB Galeriji. Tokom ove i prethodne godine, organizovane su i dve izložbe radova nastalih na umetničkim kolonijama u organizaciji Kuće umetnika Pigmalion.

Roman Veksler, zamenik ambasadora Republike Slovenije u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo što Ambasada može da podrži projekat koji potvrđuje dobru saradnju dve zemlje u domenu kulture i istakao da se radi o projektu koji je ujedinio slovenačke elemente oko podrške srpskim umetnicima.

»Istoričari, sociolozi, psiholozi i antropolozi će sa neke veće distance i iz nekog drugog vremena imati mogućnosti da sagledaju pravi karakter digitalne revolucije i njenih efekata na društvo i život pojedinca te da utvrde sve one interaktivne posledice koje menjaju paradigmu civiizacije. Danas, sa razdaljine koja zapravo znači prvi direktni kontakt i učestvovanje u formiranju civilizacijskog toka,običnom čoveku preostaje samo da se bez otpora prepusti izazovnim efektima lakoće komuniciranja i dostupnosti spoljašnjeg sveta virtuelnim putem. Međutim, za razliku od običnog čoveka, Ivan Milenković je preuzeo obaveze, imanentne savremenom umetniku kao nekom isturenom reprezentu društva koji okolnosti spoljašnjeg sveta sagledava jasnije, kompleksnije i kroz prizmu mnoštva znanja, da vidi problem. Jer, umetnik ima te sposobnosti da kondenzuje svojstva i značenja stvarnosti te da objektivizira fenomen, da ga obradi, prikaže i vrati javnosti u zgusnutoj formi vizuelno artikulisanih poruka. Zato Milenkovićeve slike reprezentuju pogled razumevanja iz same srži digitalne revolucije.« objasnio je radove Ivana Milenkovića Slavko Timotijević ispred kuće umetnika »Pigmalion«.

Radove Ivana Milenkovića u NLB Galeriji možete pogledati do 2. decembra u NLB Galeriji, u Bulevaru Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu.

Podelite ovaj tekst: