Robert MekDugal: Pravo vreme za investitore

Imate šta da ponudite stranim partnerima: dobre firme, sposobne stručnjake i obrazovanu radnu snagu. Pre deset godina ovde nije bilo mnogo kanadskih investitora, a u međuvremenu je puno dobrih poslova sklopljeno

Robert Mekdugal

Sada je pravo vreme za dolazak kanadskih investitora, za ulaganje u Srbiju. Naše kompanije nisu od onih koji će se okušati na ovom tržištu, zaraditi novac i pobeći. One imaju dugoročne planove. Kanadske firme su vrlo dobro poznate, naši biznismeni imaju kontakte i iskustva u poslovanju širom sveta. Stalno traže dobre partnere, one koji žele da učestvuju u aktivnostima koje donose profit na obostrano zadovoljstvo, kazao je Robert Mekdugal, kanadski ambasador u Beogradu, u razgovoru za Biznis magazin.

– Ovde imate šta da ponudite internacionalnim partnerima. To su dobre firme, sposobni stručnjaci i obrazovana radna snaga. Pre deset godina u Srbiji nije bilo mnogo kanadskih investitora. U međuvremenu je puno dobrih poslova sklopljeno. Da interesovanje postoji, ilustruje činjenica da je 140 kanadskih biznismena stiglo ovde da razgovara o mogućnostima poslovanja – istakao je Mekdugal, koji svoju domovinu opisuje kao „zemlju trgovaca”.

Zaljubljenik u knjige

Kanadskog ambasadora oduševilo je saznanje da u Beogradu knjige može da pazari na svakom ćošku. S obzirom na to da je veliki zaljubljenik u literaturu, kaže da stalno ide okolo i gleda šta može da pronađe.
– Jedino još u Njujorku postoje ovako veliki „buk šopovi” kao u Beogradu – oduševljeno kaže ambasador.
Prva knjiga koju je pročitao, prevedenu sa srpskog, bila je „Na Drini ćuprija” Ive Andrića, a u međuvremenu su mu dela mnogih domaćih autora došla pod ruku.

Dodaje da čak 45 odsto kanadskog bruto domaćeg proizvoda čini izvoz. Zbog toga, navodi naš sagovornik, Kanada ne bi mogla da ekonomski opstane bez stranih partnera.

– Hoću da kažem da imamo mnogo iskustva u međunarodnom biznisu, koje smo stekli u različitim situacijama. Imamo iskusne igrače koji znaju i kako da se zaradi novac i kako da se on dalje investira. Takođe, vrlo smo fleksibilni, znamo da pratimo potrebe svojih partnera – smatra Mekdugal.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: