Prevare, privredni kriminalitet i korupcija opasnost po ekonomski razvoj i vladavinu prava

Udruženje sertifikovanih istražitelja prevara Srbije (ACFE Srbija) organizovalo je  14. novembra 2019. konferenciju pod sloganom „Podizanje svesti o prevarama i otkrivanje prevara“, a povodom međunarodne nedelje svesti o prevarama (International Fraud Awareness Week), koja se širom sveta obeležava od 17. do 23. novembra 2019. godine.

Konferencija je okupila stručnjake koji se bave sprečavanjem, otkrivanjem i istragama prevara i korupcije, tužioce, eksterne i interne revizore, compliance službenike, izvršne i operativne menadžere, istražitelje u javnom i privatnom sektoru, forenzičare i specijaliste za prevenciju prevara u svim oblastima.

Na skupu je ukazano na ozbiljnosti pretnji koje prevare, privredni kriminalitet i korupcija predstavljaju po ekonomski razvoj i vladavinu prava. Kroz različite sesije, mnogobrojni strani i domaći stručnjaci dali su odgovore na navode o prevarama na osnovu poznavanja složenih finansijskih transakcija i prevarnih šema, zakonskih pravila, istražnih metoda i tehnika prevencije.

“Udruženje sertifikovanih istražitelja prevara Srbije osnovano u januaru 2019. godine, ubrzo nakon osnivanja sličnih udruženja u Sloveniji, Austriji i Češkoj, dok u okruženju, Rumuniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji ne postoje slična udruženja, rekao je Žarko Vukadinović, predsednik Upravnog odbora ACFE Srbija na otvaranju konferencije. On je podvukao značaj regionalnog povezivanja udruženja i razmenu iskustava u otkrivanju prevara jer prevare ne poznaju granice.

Govoreći o opasnostima upotrebe virtuelnih valuta, Tim Harvi, direktor za razvoj ogranka globalne organizacije ACFE, istakao je da one „imaju potencijal da naruše tradicionalne mehanizme finansijskog sektora i da zbog toga moramo da se upoznamo sa njima.

“Block-chain tehnologija nije samo prolazni trend, kripto valute zaista funkcionišu i organizovane kriminalne grupe potenciraju njihovo korišćenje zarad sopstvene koristi. Broj kripto valuta broj u svetu raste svakodnevno, a trenutno ih je više od 2300 različitih. Onaj ko se ne bude na vreme obavestio i informisao o njima, rizikuje da ugrozi svoje poslovanje“, dodao je Harvi.

Najveću pažnju domaće publike, izazvao je Šon Pauers, agent FBI, koji je govorio o slučaju korupcije u javnom sektoru iz države Teksas na kome je radio. Objasnivši kako je FBI koristio prikrivene islednike, tajno snimanje i fantomske firme u cilju prikupljanja dokaza protiv javnih funkcionera i izazove sa kojima su se susreli, Pauers je dodao da za četiri meseca, koliko radi u Srbiji kao savetnik za korupciju u javnom sektoru, ima odlično iskustvo i da je ovo verovatno najinteresantniji posao kojim se do sada bavio.

Pravni savetnik za borbu protiv korupcije u Ministarstvu pravde SAD, Volter Perkel, istakao je važnost saradnje između institucija uključenih u istragu. Govoreći o saradnji sa policijom i tužilaštvom u Srbiji, rekao je da u procesu dok istraga traje, veliku ulogu imaju podaci koje prikupljaju različite institucije, kompanije i organizacije.

“Kako je potrebno da tužilaštvo razume ove podatke, pomažu mu odgovarajući ljudi iz ovih organizacija – službenici, ekonomisti, zaposleni u osiguravajućim kućama. Uloga tužilaštva je da, zatim, ove podatke na odgovarajući način poveže. Uloga timskog rada u istragama je od ključnog značaja”, rekao je Perkel.

Njegovu tvrdnju potvrdila je i Livija Panić Miletić, osnovni javni tužilac koja je istakla značaj posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije, koje je u Srbiji osnovano marta prošle godine. Ovaj tim se sastoji od 44 specijalno obučena tužioca i šest forenzičara, koju rade u najvećim gradovima Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Kraljevo). Svoja iskustva iz ugla uzbunjivača podelili su sa učesnicima Borko Josifovski, uzbunjivač u slučaju Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Dragan Janković, uzbunjivač u slučaju Fresenius Medical Care doo Srbija.

Zaključak je da tamo gde uzbunjivači nisu zaštićeni od odmazde, i tamo gde se oni ne osećaju sigurno da istupe i prijave slučaj ugrožavanja javnog interesa, društvo propušta ozbiljne mogućnosti za prevenciju, otkrivanje i sankcionisanje kršenja propisa što dovodi do ozbiljnih posledica po javni interes, stabilnost država i finansijskih sistema.

 

Podelite ovaj tekst: