U SELU KLJUČ KOD MIONICE – NASTAVAK PROJEKTA „NAŠE SELO“ DELTA HOLDINGA

Kompanija Delta Holding je 20. maja svečano obeležila početak realizacije projekta „Naše selo“ u četvrtom po redu selu u Srbiji – selu Ključ kod Mionice. Cilj je da kroz  deljenje znanja o modernoj poljoprivredi i finansijsku  podršku u saradnji sa Erste Bankom, omogući još bolje rezultate i povećanje prihoda od agrarnih prinosa i stočarstva i time poboljša kvalitet života na selu.

Nakon sedam godina i tri obnovljena sela (Bačko Novo selo, Dubočane i Mala Jasikova) u kojem je podržano više od 100 gazdinstava, kompanija je uvidela potencijal sela Ključ u Opštini Mionica kod Valjeva. U selu Ključ u projekat se do sada uključilo 20 gazdinstava. Dugoročni cilj projekta „Naše selo“ je da naselja dostignu nivo modernih evropskih sela kroz  unapređenje kvaliteta zivota u selima i povratak dela odseljenog stanovništva.

Događaj u Ključu simbolično nazvan „Dan prvi“, okupio je meštane, članove uprave kompanija Delta Holding i Erste banke, kao i predstavnike lokalne samouprave. Okupljenima je predstavljen plan saradnje sa meštanima Ključa kroz projekat „Naše selo“, a gosti su imali priliku da se uvere da selo u području Lepeničke klisure krije nadarene pevače i igrače kroz nastupe etno pevačkog društva „Mione“ i KUD  „Vojvoda“ iz Mionice.

Miroslav Mišković, predsednik Upravnog odbora Delta holdinga

Miroslav Mišković, predsednik Upravnog odbora Delta holdinga

„Kada smo započeli projekat „Naše selo“, hteli smo da primerom pokažemo šta društvo treba da čini da bi naša sela dostigla nivo razvijenih, evropskih sela. U selima Dubočane, Mala Jasikova i u Bačkom Novom Selu, ostvarili smo značajne rezultate i ponosno možemo da kažemo da su sada ta sela daleko razvijenija. Ono što selima u Srbiji nedostaje jeste znanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Delta Agrar nesebično deli to znanje i uz partnere iz Erste banke pokazuje da je razvoj sela od velikog značaja za razvoj cele zemlje“, rekao je predsednik Upravnog odbora Delta Holdinga, Miroslav Mišković.

Delta Holding projekat realizuje u saradnji sa Erste bankom koja omogućava povoljne uslove kreditnog finansiranja meštanima „Naših sela“, a za koje kompanija Delta Agrar snosi troškove kamate.

Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke

Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke

„Zahvaljujući projektu „Naše selo“ i saradnji sa Delta Holdingom, bili smo u prilici da do sada podržimo više od 60 porodica u tri prethodna sela beskamatnim kreditima u ukupnom iznosu od oko 300.000 evra. Ovo je jedan od onih projekata koje svi volimo i do kojih nam je istinski stalo, jer znamo koliko je važno da se sačuva srpsko selo i da meštane ohrabrimo da ostanu na svojim imanjima. Zato smo svi mi danas u Ključu – da ih upoznamo i saslušamo, čujemo njihove potrebe, da ih posavetujemo i podržimo, pomognemo da budu uspešniji. Ne samo beskamatnom kreditnom linijom, već i stručnim znanjem, ali i našim iskustvima iz prethodnih sela“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke.

Kroz ovaj projekat Delta Holding stimuliše razvoj ovog dela Kolubarskog okruga, osnažujući individualna domaćinstva i lokalnu zajednicu Mionice.

Ovaj projekat biće vetar u leđa našim poljoprivrednicima i značajno će unaprediti njihov rad. U selu se sada ponovo vidi šansa za razvoj. Mi znamo da bez sela i bez vrednih i radnih domaćina, po čemu je ovaj kraj poznat, nema ni jake države. Hvala kompaniji Delta Holding i Erste banci što su prepoznali potencijal sela Ključ i što na taj način doprinose razvoju čitave opštine Mionica, istakao je predsednik opštine Mionica, Boban Janković. Osim razvoja poljoprivredne proizvodnje projektom je predviđen i razvoj društvenog života u selu.

 

Podelite ovaj tekst:

Vesti

Kursna lista

15 godina sa vama

https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/biznis-magazin.jpg

BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je po...

Read More

UVOD U BIZNIS: Varljiva 2022. godina, a i ostale

Sa koliko smo samo optimizma ulazili u 2021. godinu, ceo svet, pa i naš deo Evrope?! A tek mi?! Srbi...

Read More

DA LI SU SE DŽEK DORSI I TVITER RASTALI PRERANO ILI PREKASNO: Cvrkut o cvrkutu

Vest godine iz esnafa tehnoloških kompanija kojima je tokom minulih 12 meseci posvećivana pažnja već...

Read More
https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/ekonometar.jpg

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧКА ВОДИЧА: „Црна овца“ и 120 тона сладоледа

Пре шест година су Зоран Јевтовић и његова три пријатеља започели посао којим се никада раније нису...

Read More

УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА И УЛОГА СЕКТОРА МСП: Берлин као Рим, а Шпанија као Јужна Сахара?

Ситуација је критична – гласила је једна од порука професорке, климатолога Лучке Кајфеж Богатај са У...

Read More

БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог ог...

Read More