ПРВИ ПО УРЕЂЕНИМ ДВОРИШТИМА: Рајски вртови Влакче

„Дани отворених дворишта” у селу удаљеном четири километра од Страгара, прерасли у традицију и празник за очи у крагујевачком округу. Пример двеста домаћинстава Влакче већ следе многи у Шумадији: Баточина, Лапово, Кнић, Рековац, Топола, Рача, Наталинци и Аранђеловац. Посвећеницима овог посла, који се истичу маштом, креативношћу, културом живљења и еколошком свешћу, сваке године се додељују заслужена признања

rajski-vrtovi-vlakceМнога шумадијска села су занимљива и специфична. О Винчи се данас, и изван граница наше земље, говори и пише као о непрегледној оази воћа, са десетак винарија, међу којима је најугледнија она Божидара Александровића, која је протеклих година добила бројна међународна признања – од Диселдорфа, преко Амстердама до Бордоа.

Све чешће можете чути да је Горица Грујић, по повратку из Цириха где је радила у Кока-Коли, изградила на Златном брегу у Овсишту прелепи базен по високим европским стандардима, чији су ободи обогаћени палмама и тујама и који се налази надомак урушене родне куће Радоја Домановића.

У тој групи занимљивих и специфичних шумадијских села је и устанички Орашац са својим етно селом у завршној фази изградње, који привлачи све већи број радозналаца и иностраних туриста.

Село Влакча је посебна прича. Налази се на пола пута између Тополе и Крагујевца, са двеста домаћинстава, чији се мештани истичу маштом, креативношћу, културом живљења и еколошком свешћу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Председник ПКС посетио Неопланту
  • Прве стипендије Карлсберг и Дунђерски фондације
  • ПЕКАРСКА ИНДУСТРИЈА АС – БРАЋА СТАНКОВИЋ Хлеб Витас од наклијалог зрна пшенице без адитива и брашна, за здраву исхрану
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ СРБИЈА, ЗАДУЖЕН ЗА КОРПОРАТИВНО И ИНВЕСТИЦИОНО БАНКАРСТВО
  • ЕИБ Апекс кредитна линија за подршку предузећима
  • МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ БЕЗБЕДНОСТИ ОБЈЕКАТА, ИНФРАСТРУКТУРА, ЛИЦА И ПОСЛОВАЊА Најновија достигнућа у области безбедности
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ Раст продаје и нето добити Атлантик групе
  • ФИЛИП КОТЛЕР, КЕВИН ЛЕЈН КЕЛЕР, МАЈА МАРТИНОВИЋ: УПРАВЉАЊЕ МАРКЕТИНГОМ (4) Развој нових производа
  • Следећи број Економетра излази 6. октобра 2015.
Podelite ovaj tekst: