Reci ne vožnji pod dejstvom alkohola

Kompanija Carlsberg Srbija i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije početkom nedelje započele su kampanju u okviru koje će do 5. septembra, u toku  simulacije vožnje pod dejstvom alkohola, ispred tržnog centra Rajićeva edukovati prisutne o opasnostima neodgovorne konzumacije.

Vladimir Vava i Duško Pešić

Kada pijemo lošije procenjujemo situacije, naše odluke nisu racionalne, a koordinacija i preciznost pokreta nam slabe – u to će se uveriti svi koji isprobaju simulator.

Carlsberg Srbija kontinuirano sprovodi aktivnosti usmerene na smanjenje neodgovorne konzumacije, a sloganom „Kad me vozi ne vozim. Odgovorno konzumiram alkohol“, kroz organizaciju praktičnih programa ukazuje na opasnost vožnje pod uticajem alkohola.

„U alkoholnim pićima treba uživati odgovorno i prema sebi i prema drugima. Želeli smo da simulacijom vožnje pod dejstvom alkohola i praktično pokažemo da alkohol utiče na našu percepciju kao vozača i da je zato važno da ne sedamo za volan pod njegovim uticajem. Sami odlučujemo da li će nam trenuci druženja i dobrog provoda ostati u lepom sećanju“, izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor Carlsberg Srbija Grupe.

Priliku da se uvere da piće i vožnja nisu dobra kombinacija imaće svi  koji do 5. septembra zastanu ispred TC Rajićeva i isprobaju simulator koji je na raspolaganju svakog dana od 16 do 20 časova.

Vožnja u alkoholisanom stanju jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima. Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije iz 2020. godine, u Srbiji je oko 16 odsto poginulih i povređenih vozača bilo pod dejstvom alkohola.

„I najmanje količine alkohola u krvi negativno utiču na vozačke sposobnosti, jer ih alkohol degradira tako što produžava vreme reagovanja, utiče na lošiju procenu situacije, slabi koordiniranje i preciznost pokreta i dovodi do promene ponašanja tokom vožnje, odnosno izaziva rizično ponašanje. Podaci pokazuju da vozači najčešće ostaju bez vozačke dozvole usled vožnje pod dejstvom alkohola. Godišnji broj je oko 800 nesavesnih vozača, čiji je uzrok dejstvo alkohola. S obzirom na činjenice, važno je da zajedničkim snagama, putem različitih edukativno-preventivnih aktivnosti učestvujemo u društveno odgovornoj kampanji  „Kad me vozi ne vozim. Odgovorno konzumiram alkohol“ i na taj način dopremo do što većeg broja ljudi, sa ciljem podizanja nivoa svesti kad je reč o bezbednosti u saobraćaju“, rekao je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Putem svojih brendova Carlsberg Srbija godinama primenjuje Carlsbergovu globalnu strategiju „Zajedno ka nuli“. Jedan od četiri ključna stuba ove strategije nosi naziv „NULA NEODGOVORNE KONZUMACIJE ALKOHOLA“ i zasniva se na podizanju svesti o važnosti odgovornog konzumiranja alkohola.

Podelite ovaj tekst: