Ne propustite mobilni brod!

Kompanije u Srbiji bi trebalo da budu obazrive kako ne bi „prespavale” kritičan momenat u mobilnoj transformaciji i da, ili pojačaju svoje prisustvo u toj oblasti ili, ako to već nisu, konačno prekorače mobilnu granicu.

Piše: Robert Bednarski, direktor Fejsbuka za centralnu i istočnu Evropu (CEE)

Prelazak na mobilnu komunikaciju je najtransformativniji zaokret u konzumiranju medijskih sadržaja od pronalaska štamparije u 15. veku!

Nije preterivanje. Svedoci smo najbržeg usvajanja komunikacione tehnologije u istoriji. Bilo je potrebno više od decenije da televizija dopre do 50 miliona ljudi. Pametni telefoni su dostigli milijardu korisnika za pet godina.

I taj trend se samo ubrzava! Predviđa se da će tržište mobilnog interneta dostići pet milijardi korisnika u 2025. Prema izveštaju GSMA o mobilnoj ekonomiji za 2018, očekuje se da će udeo „mobilnog ekosistema“ u globalnoj ekonomiji iznositi 4,6 triliona dolara do 2022 (5% BDP), u odnosu na 3,6 triliona u 2017 (4,5% BDP). „Mobilni brod“ dobija na zamahu i uskoro će se otisnuti sa pristaništa, ostavljajući kompanije koje nemaju mobilnu strategiju nasukane daleko iza sebe.

Fejsbuk je ušao u mobilni segment taman na vreme – u septembru 2012, Mark Cukerberg je saopštio da će se Fejsbuk fokusirati na izgradnju svoje mobilne platforme. Danas to zvuči kao uobičejana pojava, ali tada se to smatralo strateškom promenom smera kompanije. U tom trenutku još uvek nije postojala Fejsbuk aplikacija za android, a šest meseci pre toga Fejsbuk nije imao nijedan jedini mobilni oglas.

Danas mobilna aplikacija predstavlja oko 94 odsto ukupnih Fejsbukovih prihoda. U 2012, to je bila smela opklada. U tih sedam godina, svet je krenuo napred. Danas – i ne mogu to dovoljno da naglasim – mobilni „kanal“ je od presudnog značaja za uspeh u gotovo svakom poslovanju.

Mobilna strategija je lakša nego ikad

Iako „mobilna strategija“ može zvučati kao izraz uzet iz plana razvoja korporativnog poslovanja, to je upravo ono što je danas potrebno malim i srednjim preduzećima. To je, prosto rečeno, pronalaženje načina kako dopreti do ekrana pametnog telefona potrošača. Srećom, danas za to nisu potrebni komplikovani alati. Sve što vam je potrebno jeste dobro vođena Fejsbuk ili Instagram stranica.

Ovo je primer kako je razvoj mobilnih tehnologija demokratizovao marketing. Hoću da kažem da se na našim platformama, kako najvećim globalnim brendovima, tako i malim i srednjim preduzećima, nude potpuno iste mogućnosti i alati kojima mogu da dopru do svojih klijenata, srazmerno obimu njihovog poslovanja. To im omogućava da pronađu kupce po povoljnoj ceni. Takođe, imaju mogućnost da u potpunosti izmere kako njihovi postupci utiču na prodaju.

To na kraju ima za rezultat opipljive koristi za preduzeća, a ekonomija se istovremeno razvija. Zatražili smo mišljenje evropskih privrednika koji koriste Fejsbuk. Šezdeset osam odsto kompanija smatra da im je Fejsbuk pomogao da povećaju prihode. Osamdeset tri odsto kaže da im Fejsbuk pomaže da privuku nove klijente. I čak polovina preduzeća je uspela da angažuje još zaposlenih zbog sve veće potražnje za svojim proizvodima i uslugama od kako koristi Fejsbuk!

Nije ni čudo što sve više kompanija odlučuje da pojača svoje prisustvo na internetu.

Procenjujemo da danas više od 140.000.000 kompanija, uglavnom malih preduzeća, svakodnevno koristi naše usluge kako bi pospešile rast, stvaranje novih radnih mesta i da bi postale svojevrsna društvena čvorišta u svojim zajednicama.

Punom parom napred

Reklamne alatke platformi kao što su Fejsbuk ili Instagram omogućavaju srpskim kompanijama da dopru do korisnika tamo gde se već nalaze i putem uređaja koje oni najčešće koriste. Korišćenje naših platformi je prirodna reakcija na mobilnu revoluciju. Fejsbuk nastoji da neprestano stvara nove alate i nudi preduzetnicima mogućnost da dinamički iskoriste nove trendove u komunikaciji i marketingu, kao što je sve popularniji „Stories“ format na Fejsbuku, Instagramu i drugim platformama.

Kada je reč o video-zapisima, istraživači agencije „SalesBrain“ su uporedili reakcije na reklamne kampanje na TV i mobilnim platformama. Primetili su da neki video-snimci izazivaju mnogo više emocionalnih odgovora ako su emitovani na mobilnim uređajima. Razlog je jednostavan: ljudi drže pametne telefone bliže očima, u poređenju sa udaljenošću do televizora ili računarskih ekrana. Uprkos činjenici da su kompjuterski ekrani mnogo veći, veličina slike u odnosu na okolinu znači da je sadržaj prikazan na mobilnim uređajima mnogo pažljivije konzumiran. Stoga video-formati poznati sa televizije, poput sportskih prenosa, dobijaju novu marketinšku dimenziju na Fejsbuku.

Srećom, preduzeća ne moraju da se konstantno prilagođavaju najnovijim saznanjima i da sama osmišljavaju svoje strategije digitalnog marketinga. Fejsbuk na lokalnom nivou sarađuje sa kompanijom „Httpool“, koji nudi podršku agencijama u tome kako da ožive marketinške kampanje, biraju najbolje plasmane, testiraju moguće alternative i, ukupno posmatrano, forsiraju odlične rezultate. „Httpool“ može da pomogne detaljnim informacijama, kao i iskustvom sa najboljim praksama u okviru Fejsbuk oglašavanja i da olakša sprovođenje redovnih edukativnih događaja. Sa 22 kancelarije širom sveta, „Httpool“ takođe može da pomogne preduzećima da se razvijaju i budu uspešna na međunarodnom planu, kao i da dopru do potencijalnih klijenata izvan svoje zemlje.

Fejsbuk je takođe napravio platformu za e-učenje „Blueprint“, koja sadrži desetine besplatnih kurseva – od najosnovnijih, objašnjavajući osnove kreiranja atraktivnih oglasa za mobilne uređaje, do naprednijih, kao što su strateško planiranje i budžetiranje reklamnih kampanja.

Podelite ovaj tekst: