Sandra Šuša: Pesma Evrovizije kao biznis

Evrosong je sjajna ponuda. Spektakl prati najmanje sto miliona gledalaca. Pomnožite to sa tri večeri direktnih prenosa u mnogobrojne evropske i vanevropske zemlje i dobićete fantastičan auditorijum koji bi poželeo svaki oglašivač…

Sve izgleda lako, lepršavo i neobavezno. Peva se i svira, mahom mladi pevači takmiče se za titulu Pesme Evrovizije. A iza toga je ozbiljan biznis, u igri je veliki novac i nije slučajno rečeno da je Pesma Evrovizije, koliko god izgledala naivno, pre svega, politički, privredni, a tek onda muzički događaj.

Prvi put je organizovana pre 52 godine u Lucernu u Švajcarskoj. Imala je uspone i padove. U jednom periodu se činilo da će zamreti, da bi, lagano ali sasvim ispravno, bila shvaćena kao velika evropska, muzička pozornica što je, do sada, najbolje iskoristila švedska grupa Abba, proglašena najuspešnijom u istoriji ovog takmičenja. EBU – Evropska radiodifuzija koja organizuje Pesmu Evrovizije je u svemu tome našla svoj interes. Iz godine u godinu raste gledanost ove TV priredbe, a ulozi su sve veći.

Nije sve u novcu, ima nečeg i u – reprizama
 • Mesečno, od pretplate Radio-televizija Srbije dobija oko četiri miliona evra, a za normalno funkcionisanje potrebno je šest miliona evra.
 • Kad bi se ukinule reklame (šest minuta na svaki sat) morala bi da se poveća pretplata. U RTS se misli da lobističke grupe nastoje da oduzmu pravo na reklame nacionalnom servisu i međusobno podele 25 miliona evra.
 • Za usluge naplate pretplate i struju, RTS plaća EPS-u osam miliona evra godišnje. Od pretplate se plaća i PDV koji iznosi pet miliona evra godišnje.
 • Prema podacima sa zvaničnog sajta, RTS ima prema državi dug od 24 miliona evra nastao u dužem periodu, koji je država trebalo da otpiše kad je RTS postao javni servis. Međutim, to još nije učinjeno. U 2005. godini budžet RTS je sa 54 smanjen na 23 miliona evra.
 • Minut domaćeg serijskog programa košta od 600 do hiljadu evra, u zavisnosti od produkcije, troškova snimanja i broja glumaca. Za premijere domaćih serija treba godišnje snimiti 200 epizoda, što je u novcu 12 miliona evra. Problem se rešava stalnim reprizama.
 • Prošle godine prikazano je 759 celovečernjih, igranih filmova ili dva filma dnevno.
 • Dnevnik u 19.30 je najgledanija dnevna informativno-politička emisija.
 • U RTS-u ima 4.000 zaposlenih i nekoliko stotina honoraraca. Za nacionalni servis evropski standard je 3.000 zaposlenih. Najveću medijsku kompaniju na Balkanu čine dva TV kanala, četiri radio-programa.
 • Za naredni period otkupljena su prava i otplaćuju se prenosi Olimpijskih igara 2008, Univerzijade 2009, SP u fudbalu 2010, SP u vaterpolu, prvenstva u odbojci.
 • Pesmu Evrovizije prošle godine u Helsinkiju, u Srbiji je pratilo 3.062.168 gledalaca (rejting 20,7, šer 46 odsto).
 • Prema nezvaničnim podacima Izbor za Pesmu Evrovizije košta više od 12, manje od 15 miliona evra.

Zahvaljujući Mariji Šerifović koja je prošle godine u Helsinkiju pobedila sa pesmom „Molitva“, Srbija je stekla pravo i obavezu da organizuje ovaj muzičko-zabavni spektakl 20, 22. i 24. maja u Beogradu. O poslovnim i organizacionim aspektima ove velike međunarodne priredbe razgovarali smo sa Sandrom Šušom, izvršnim producentom Pesme Evrovizije 2008. i glavnim i odgovornim urednikom Zabavnog programa Radio-televizije Srbije.

– Reč je o ogromnom projektu. To je jedna od najvećih manifestacija na svetu, od koje su komplikovaniji samo otvaranje i zatvaranje Olimpijskih igara. Mi smo sada u fazi kada se sve što je bilo na nivou ideja praktično realizuje. A to, prema novim propozicijama takmičenja, podrazumeva organizaciju dva polufinala i finale, doček, boravak i ispraćaj više od deset hiljada gostiju iz 43 zemlje, uključujući i 1.500 novinara, tokom petnaestak dana. Sve zajedno nije samo briga Radio-televizije Srbije već i grada Beograda i države. A sve to u saradnji sa supervizorskom grupom koja vodi Pesmu Evrovizije, rekla je Sandra Šuša.

Opširnije u štampanom izdanju 

Podelite ovaj tekst: