Smiljka Mileunić Adžić: Novi rast poznate kompanije

Poslovni sistem JUGOHEMIJA AD ove godine očekuje ostvarenje rekordnog obrta u poslovanju od 70 miliona evra. Ovaj rezultat u dobroj meri čini strateško opredeljenje, za razvoj sada najveće organizacione celine JUGOHEMIJA Farmacija

Smiljka Mileunić Adžić

Jugohemija – jedan od najpoznatijih domaćih brendova u spoljnotrgovinskom poslovanju – svojevremeno specijalizovana za oblast hemijske industrije, u prošlih pet decenija (osnovana 1952. godine) predstavljala je sinonim uspešne i tržišno orijentisane firme, bez obzira na oblik vlasništva. Karakteristike poslovanja oduvek su bile dostojne poređenja samo sa najuspešnijima: svi objekti u svojini preduzeća, građeni sopstvenim sredstvima, bez kreditnih opterećenja i poslovanja s gubicima, od dana osnivanja do danas, plate među najvišim u srpskoj i ondašnjoj jugoslovenskoj privredi…

Jugohemija i danas, kao članica Delta holdinga od sredine 2004. godine, i dalje predstavlja brendirano ime ali na nov način i u novim okolnostima, jer primat daje razvoju jedne od svojih organizacionih celina – Farmaciji, pre svega u veledrogerijskom poslovanju.

Edukacija

Kako saznajemo od gospođe Smiljke Mileusnić Adžić, Jugohemija Farmacija će se posebno angažovati na edukaciji i usavršavanju ne samo svojih kadrova već i stručnjaka iz oblasti medicine i farmacije. Nedavno je, primera radi, na Kopaoniku održan Kongres farmaceuta Srbije, na kojem se predstavila Jugohemija Farmacija, a gosti kompanije bili su i direktorka Fonda zdravstvenog osiguranja Srbije gospođa Svetlana Vukajlović i doskorašnji pomoćnik ministra zdravlja dr Vasilije Antić. Oko 800 prisutnih gostiju imalo je jedinstvenu priliku da sazna strateške planove države u ovoj oblasti i dobije odgovore na pitanja koja su od značaja za njihov rad. Jugohemija će, u tom smislu, i ubuduće negovati saradnju sa domaćim i stranim stručnjacima koje će angažovati u cilju edukacije domaćih saradnika.

U intervjuu za Biznis magazin, Smiljka Mileusnić Adžić, generalna direktorka Jugohemije, podseća da je i u prošloj godini ostvareni promet bio na zavidnoj visini od 46 miliona evra, što je Jugohemiju svrstalo u uski krug vodećih veledrogerija.

Jugohemija će, po svoj prilici, zabeležiti ove godine ukupan obrt od 70 miliona evra, što je iznos na kojem mogu da pozavide i neke velike kompanije. Kakvu ste strategiju primenili za tako brz rast?

– Već sada, na početku druge polovine 2007. godine, sa sigurnošću mogu da potvrdim taj rezultat, jer smo za prvih šest meseci ostvarili 40 miliona, a iskustvo govori da je druga polovina godine osetno bolja u rezultatima. Osim toga, trend rasta Jugohemije u kome smo u prvoj polovini 2006. imali realizaciju na nivou od 18 miliona evra, a danas dostižemo 40, takođe nam daje za pravo da verujemo u ovako visoko postavljene ciljeve. U tome dominira Farmacija, odnosno naše preduzeće koje se bavi veledrogerijskim poslom.

Što se strategije tiče, ona je pre svega bila bazirana na odluci da naš “core business” postane farmacija, naravno bez povlačenja iz oblasti u kojima smo i do tada predstavljali ime na tržištu. Potom su usledili dogovori sa jednom od vodećih svetskih konsultantskih kuća, kako bi se odredili pravci razvoja i postavili prioriteti, da bi konačno došlo do realizacije, koja nas je od relativno skromnog zastupnika, dovela na mesto najvećeg uvoznika i distributera stranog leka. U sopstveni portfolio uključujemo sanitetski materijal i pomoćna lekovita sredstva što do tada nije postojalo. Zatim sledi instaliranje najsavremenije opreme u naš Distributivni centar kako bi logistika prijema i otpreme robe bila dovedena na svetski nivo i konačno, zaključenje ugovora sa domaćim fabrikama lekova što je značajno doprinelo uvećanju prometa. Naš strateški koncept predvideo je i formiranje lanca apoteka, kao pravca “nizvodnog” širenja kompanije, a nije isključio i neke oblike proizvodnje, o čemu bi za sada bilo preuranjeno govoriti.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: