Srđan Đoković: Tenis je veliki biznis

Otvaranje velikog teniskog centra u Beogradu biće ostvarenje dugogodišnjeg sna porodice Novaka Đokovića i sjajna prilika za promociju Srbije kao zemlje sa ogromnim brojem mladih teniskih talenata

Srđan Đoković

Krajem ove godine iza novobeogradskih blokova, uz obalu Save, počeće izgradnja velikog teniskog centra, kakvih je malo i u svetu. Ovaj zamašan posao, na koji se čekalo godinama, dugogodišnji je san porodice Đoković da svojoj zemlji i njenim neviđeno nadarenim mališanima, podari mesto na kojem će razvijati velike talente.

Srđan Đoković, otac megapopularnog Novaka, otkrio nam je pojedinosti izgradnje teniskog kompleksa koji bi, po planu, trebalo da bude otvoren 22. maja 2009. godine, na Novakov 22. rođendan! Prema projektu, centar se sastoji od dva dela: prvi bi činila teniska akademija koju će stručno voditi Nikola Pilić, dok je drugi, biznis deo, namenjen ljudima sa dovoljno vremena i novca da se rekreativno bave tenisom, uz sva prateća zadovoljstva ovog sporta.

Humanitarni meč

U velikoj Areni na Novom Beogradu 7. decembra biće održan humanitarni teniski meč na kojem će, pored Ane Ivanović i Novaka Đokovića, učestvovati najbolji mladi teniseri iz cele Srbije. Ovaj svojevrsni teniski hepening, već nazvan Dan tenisa, omogućiće prikupljanje sredstava za kupovinu opreme namenjene bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

– Teniski centar će imati 20 terena i još jedan centralni sa 5.000 sedišta pod staklenim krovom. Uz njih će biti hotel iz jednog od najpoznatijih lanaca na svetu. Biće tu i hala sa šest terena i hostel sa sedamdesetak ležajeva, ali obavezno i odeljenja osnovne škole i fakulteta, pošto razvijanje teniskog talenta nikako ne ide bez potpunog obrazovanja – kaže Srđan Đoković ekskluzivno za Biznis magazin.

Đoković ističe da je želja njegove porodice da Beogradu, Srbiji i svoj talentovanoj deci omoguće uslove kakve ni izdaleka nisu imali njihovi sinovi, najpre Novak koji je godinama mukotrpno krčio put do svetske slave, a potom i njegova mlađa braća, šesnaestogodišnji Marko i dvanaestogodišnji Đorđe.

– Putujući sa Novakom po svetu, video sam mnoge teniske centre, ali vrhunskih, poput Vimbldona i Rolan Garosa, nema nigde. Siguran sam da će ovaj u Beogradu biti ponos, ne samo naše prestonice, već i cele Srbije i Evrope – dodaje Srđan Đoković, podsećajući na dugogodišnje neuspele pokušaje da zainteresuje nadležne za izgradnju jednog takvog centra, da nađe sagovornika koji bi razumeo ideju na pravi način.

– Nisam od države tražio ni zemljište, niti objekte, samo da se aktivno uključi u pronalaženje odgovarajućeg prostora. Finansijska strana izgradnje centra je briga naše porodice, uz pomoć Hypo Alpe-Adria Bank – kaže Đoković.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: