Za srpsku nastavničku nagradu “Prosvetitelj”, nominovano više od 1.000 nastavnika

Organizacioni odbor Srpske nastavničke nagrade “Prosvetitelj”, koju je pokrenula Fondacija Alek Kavčić, saopštio je 21. maja da je na konkursu završenom 15.5. pristiglo nešto više od 1.000 nominacija za najboljeg nastavnika Srbije, od čega je 200 nastavnika potvrdilo nominaciju, odnosno prijavilo se za nagradu. U sledećoj fazi, do sredine juna, 11 članova žirija treba da od pristiglih prijava odaberu 15 polufinalista. Žiri će, u saradnji sa članovima počasnog žirija, 3. oktobra na svečanoj ceremoniji, proglasiti pobednike.

Najveći broj nominovanih i prijavljenih su predmetni nastavnici i nastavnice osnovnih škola. Posle njih, po broju prijavljenih, slede učitelji i učiteljice, nastavnici i nastavnice osnovnih škola, zaposleni u srednjim školama i gimnazijama, i na kraju prijavljeni iz predškolskih ustanova i oni iz neformalnog obrazovanja. Najveći broj prijavljenih je iz Republike Srbije. Prijave su pristigle i od nastavnika i nastavnica koji nastavu realizuju na srpskom jeziku u srpskoj dijaspori. Značajan broj prijava je stigao iz Republike Srpske.

Ovaj konkurs, koji pored titule donosi i novčane nagrade ukupne vrednosti 1.400.000 dinara, predstavlja napore Fondacije “Alek Kavčić” i Organizacionog odbora nastavničke nagrade da prepoznaju i nagrade izuzetne vaspitače, učitelje i nastavnike, kako u formalnom, tako i u neformalnom obrazovanju, bilo gde u sveti. Istina, uz jedini uslov da imaju srpsko državljanstvo i nastavu realizuju na srpskom jeziku.

Jedanaestočlani žiri konkursa sačinjavaju: predstavnica učeničke zajednice Ana Blagdanić, predstavnica roditeljske zajednice Ana Manojlović, predstavnica ZVKOV-a, posebne organizacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Elizabeta Karalić, predstavnica Odbora za obrazovanje – SANU Ana Pešikan, predstavnica univerzitetske zajednice dekanka Filološkog fakulteta u Beogradu Iva Draškić Vićanović, predstavnik društvenih nauka redovni profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal, predstavnica prirodnih nauka vanredna profesorka Matematičkog fakulteta u Beogradi Tijana Prodanović, predstavnik nastavničke zajednice nastavnik Engleskog jezika Borko Petrović, predstavnik nevladinog sektora Zoran Milojević, predstavnica medija novinarka Tanja Peternek Aleksić. Predsednica žirija je Željana Radojičić Lukić, višestrugo nagarđivana srpska učiteljica i spisateljica za decu.

Ceo proces vrednovanja, tokom svih sedam faza, budno će motriti članovi počasnog žirija, za sada njih šestoro i to: prof. dr Vladimir Bumbaširević, akademik, redovni član SANU, prof. dr Ivan Ivić, član Odbora za obrazovanje pri SANU, Ljubica Gojgić, urednica i voditeljka emisije Pravi ugao na RTV, Snežana Radojičić, pisac i svetski putnik, Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Ringijer Srbija i Zoran Mošorinski, generalni direktor Politike A.D.

Podelite ovaj tekst: