Tesla Nation – Brendiranje Srbije u inostranstvu

Na centralnom godišnjem IT događaju u zemlji pod nazivom „Znam da možemo“, koji je održan 26. januara u Domu omladine Beograda, organizacija Startit je najavila pokretanje projekta Tesla Nation, usmerenog na brendiranje srpske IT industrije u inostranstvu.

Sa skupa u Domu omladine 26. januara

Tesla Nation je brend koji Srbiju predstavlja kao zemlju izuzetnih inovacija i tehnološkog talenta, sa ciljem da naši preduzetnici i inovatori lakše dođu do partnera, klijenata i investitora u inostranstvu.

Iako je IT u Srbiji trenutno najzdravija privredna grana, sa izvozom koji je u 2018. godini prešao milijardu evra, naša IT industrija nema jednaku vidljivost i status u inostranstvu kao što ima ovde. Brend Srbije se često povezuje sa ratovima 90-ih, ili se naša zemlja meša sa Sibirom i Sirijom. Ipak, velika većina ljudi u inostranstvu za Srbiju naprosto nije čula, što našim preduzetnicima značajno otežava dolazak do ozbiljnih klijenata i partnera na stranim tržištima na koja je IT industrija orijentisana.

Zato je sledeći korak u razvoju naše IT industrije upravo kreiranje jakog brenda koji će nas pozicionirati kao poželjne partnere i izuzetne profesionalce u oblasti tehnologije i inovacija. Nikola Tesla je, kao jedan od najvećih inovatora sa ovog podneblja, inspiracija mnogima, a u svojim poduhvatima je bio posebno nadahnut svojim srpskim poreklom i ponosan na svoje američko državljanstvo. Tesla je tako idealna poveznica između Srbije i Amerike, koja predstavlja centar svetske IT industrije.

Tesla Nation će se oslanjati i na brojne uspešne srpske preduzetnike u dijaspori i njihove organizacije poput Serbian Entrepreneurs, koje rade na brendiranju Srbije i srpskih inovacija u inostranstvu i koje su već pružile podršku projektu. Projekat je podržala i Inicijativa „Digitalna Srbija“ koja okuplja 25 kompanija oko ideje o digitalnoj transformaciji Srbije.

U skoro će biti lansiran i sajt Tesla Nation, koji će na engleskom jeziku redovno izveštavati o srpskom IT-u i nuditi informacije i prilike za ljude koji su zainteresovani da posete Srbiju, zaposle se u nekoj od domaćih IT kompanija ili nađu partnera za svoj biznis.

Podelite ovaj tekst: