Транзиција: Криза струке

Није баш пријатно бити по професији економиста у периоду када економска струка тако транспарентно демонстрира своју немоћ.

Данијел Цвијетићанин

Данијел Цвијетићанин

Како, на пример, економски аналитичари могу да објасне колико су изненађени дубином светске финансијске кризе, чије прве (и давне) наговештаје нису могли да препознају? С друге стране, како да објасне својим клијентима (нећу да кажем “пацијентима” зашто су им дозволили да у јуну прошле године купују нафту за 140 долара по барелу, а нису могли да предвиде да ће цена, после неколико месеци, пасти на 50 долара? (Да ли се неко од експерата усуђује, данас, да предвиди цене енергената у јуну 2009?) Са нелагодношћу морам да признам да је привредна депреција, на неки начин, обелоданила и кризу економске струке. Показало се да је право економско (и финансијско) знање веома редак и драгоцен ресурс, а да су у овој области шарлатанство и импровизација узели маха преко сваке мере.

Да ли треба посебно да упозоравам на то како су, нарочито у земљама у транзицији, кратки течајеви политичке наставе о „лидерству“, „модерним финансијама“ и „креативности“ (уз ташну, машну и дражесно тапкање по тастатури лаптопа), заменили дуготрајан, озбиљан и мукотрпан рад у стицању економских знања уз књигу и рачунар? Стотине хиљада грађевинаца, филолога, музичара и медицинара, широм света (и код нас), готово преко ноћи су промовисани за економске и финансијске „експерте“. Срећом, ни један финансијски стручњак није покушао да се огледа у операцији крајника на некој клиници, или да се упусти у статички прорачун при изградњи моста. Надам се да нико неће ни покушати да исправи ову асиметрију. Ипак, чини ми се да она, макар једним делом, објашњава узроке финансијског колапса и код нас и у свету.

Како ће, у Србији, та шарена гомила затечених и забезекнутих „експерата“ да пронађе излаз из кризе? Много пута опробани рецепт, тј. понављање бесмислених маркетиншких мантри о светлим европским праскозорјима – овде је од мале помоћи. Јавност ће, можда, опет да прогута понеку будаласту маркетиншку „жваку“, али то више није довољно! Запослени почињу да губе радна места, а инвеститори да губе капитал. Многе фирме се крећу ка банкроту, а немилосрдна међународна конкуренција постаје још суровија. Дављенички крици и позиви на економску и друштвену солидарност никога не дотичу.

Угледање на програме ублажавања кризе у развијенијим земљама показало би се као погрешно. Евентуално подстицање јавне потрошње, која би, наводно, требало да оживи производњу и запосленост, изазвало би, код нас, огромне проблеме са дефицитима у буџету и платном билансу, мада домаћи „експерти“, изгледа, траже решење баш у том смеру (некритичко подражавање и беспоговорна послушност, главне су карактеристике владајућег „правца“ у пракси креатора економске политике). Слично је са субвенцијама угроженим компанијама.

Питање које постављају себи успешни пословни људи гласи: да ли је економска криза претња или изазов за предузимљиве бизнисмене? Чини ми се да многи задовољно трљају руке очекујући нове слапове новца од државе – односно од ојађених пореских обвезника. Криза може да буде прилика за „ново дељење карата“. Она је повољан амбијент за „сналажљиве“, амбициозне и бескрупулозне. Нарочито ако њихове амбиције подупру добро распоређени „стручњаци“.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: