ТРАНЗИЦИЈА: Скалинада страха

Сваки привредни подухват везан је за ризик, а сваки је ризик повезан са страхом. Можда је профит, уствари, својеврсна надница за такву врсту страха? Али понекад се на скуповима економиста, привредника и политичара препозна и страх који није изазван економским разлозима. Један такав скуп, Копаоник бизнис форум 2015, одржан је почетком прошлог месеца на Сунчаним врховима.

Данијел Цвијетићанин

Данијел Цвијетићанин

Подсетићу вас да је пре више од 20 година, копаоничко саветовање економиста окупљало углавном привреднике и научне раднике, који су расправљали о економским проблемима у земљи, а у слободном времену су се учесници скијали и дружили у атмосфери која би се могла назвати опуштеном. Временом, политичари су приметили да би са говорнице на Копаонику могли јавности да емитују важне поруке. Са њиховим присуством, спонтано се повећао и број присутних новинара, привредника, а затим и амбасадора неких важних земаља. Сви су радо пристајали да се појаве на „српском Давосу“, да лансирају понеку идеју, или успут „увежу“ неки посао са државом, или међусобно.

Лако вам је да замислите како су се, и којом брзином, на копаоничкој естради, из године у годину, смењивали ликови политичара и привредника. Једни су одлазили у ропотарницу историје, други тек надолазили са још бољим идејама и плановима, што је свему давало одређени ниво живахности, заједно са увек увесељавајућим називима и темама форума (нпр. 2009. године тема је била „Раст у условима глобалне рецесије и финансијске кризе“, док је ове, 2015. године, форум одржан под насловом „Србија 2015 – 2030: Нова визија индустријализације привреде и модернизације друштва – Како невидљиве могућности претворити у видљиве ефекте?“ Признајте да звучи веома ведро!).

Пише: Данијел Цвјетићанин, Универзитет „Сингидунум“

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

 • КАКО ЈЕ ЗАКОНОМ РЕШЕНО ПОСЛОВАЊЕ ПОВЕЗАНИХ ЛИЦА Шта су трансферне цене
 • 41. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ГРАЂЕВИНАРСТВА – SЕEBBE Градимо будућност заједно
 • САРАДЊА ДОБА ФАКУЛТЕТА И УДРУЖЕЊА ПОСЛОВНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ Предности онлајн студирања
 • ПОСЛОВНИ ПОРТАЛ еКАПИЈА ДОДЕЛИО ПРИЗНАЊЕ „АУРЕА“ Инвестиција године – Тигар Тајерс
 • НОВО ИЗДАЊЕ УДРУЖЕЊА БАНАКА СРБИЈЕ Челни људи српских финансија
 • 59. МЕЂУНАРОДНИ САЈAM ТЕХНИКЕ И ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА Нови „Корак у будућност”
 • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ СРБИЈА, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА Повољни кредити за инвестиције и обртна средства
 • ДОМАЋА КОМПАНИЈА – ЛИДЕР У ПРОИЗВОДЊИ КАНЦЕЛАРИЈСКОГ НАМЕШТАЈА Две и по деценије „Ктитора“
 • УРУЧЕНА ВИРТУС ПРИЗНАЊА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ Национална награда за Хемофарм
 • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (10) Значај пословне стратегије
 • Следећи број Економетра излази 5. маја 2015.
Podelite ovaj tekst: