Trkači Beograda trčali sa maskama

Oko 200 trkača protrčalo je ulicama Beograda pod maskama sa ciljem da ukažu na neprihvatljivo loš kvalitet vazduha u dužim intervalima tokom jeseni i zime 2019 /20. Inicijatori događaja bili su sajt trčanje.rs i Beogradski trkački klub. Trkači su nameravali na ovaj način da ukažu na ozbiljan problem zagađenja vazduha, uz podsećanje da je Beograd bio u samom vrhu liste najzagađenijih gradova sveta

Na stazi dužine šest kilometara

“Duboko verujemo da je trčanje i trening na otvorenom, najbolji način da se ostane fizički zdrav. Istovremeno, na osnovu preporuke Batuta i drugih  institucija jasno je da je trčanje nemoguća aktivnost kada se pri zagađenju savetuje ograničen boravak na otvorenom, zbog toga smo organizovali otvoreni i javni trening za sve trkače grada Beograda, da trče pod maskama i poruče da je bitka za kretanje bitka za život i da ne pristajemo da se ograničavamo na trčanje pod maskama ili trčanje u zatvorenom. Nadamo se da je ovo prvi I JEDINI smog jog u Beogradu. Da sledeće zime nećemo imati situaciju da zbog trčanja moramo da napuštamo svoje gradove da bismo osetili zdrav vazduh u plućima i da se ovom temom više nećemo baviti”, izjavila je Tijana Popadić, urednica sajta trčanje.

U vremenu u kome u prevozu, na poslu i kod kuće provodimo vreme sedeći ili ležeći, sada nam je zbog zagađenja uskraćena mogućnost da se krećemo i da boravimo napolju.

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru,” navodi Batut.

Javni trening trčanja pod maskama okupio je preko 200 trkača iz svih klubova i neformalnih grupa u Beogradu. Maske za trčanje donirao je anonimni prijatelj kluba.

Trkači su istrčali oko šest kilometara trasom Dorćolski kej- Tadeuša Košćuška – Knez Mihajlova – Terazije. Napravili su zajedničku sliku ispred Skupštine Srbije i vratili se nazad istim putem. Prolaznici su ih gledali sa čuđenjem, ali i odobravanjem.

Podelite ovaj tekst: