TV SLIKE I PRILIKE: Trošenje preko crte

I pored teške ekonomske situacije, visoke nezaposlenosti i niskog standarda, prema najnovijem istraživanju Cesida 82 odsto mladih Beograđana je zadovoljno svojim životom

Piše: Branislava Džunov

Imamo najsavršenije pismo na svetu a loše nam se piše. Koliko ima (ne)opravdanih crnih slutnji u ovoj igri reči aforističara Aleksandra Baljka. Može li se istina naslutiti i dokučiti iz užurbanih, radnih putovanja naših političara po belom svetu u očiglednoj nameri da se, pored političkih ciljeva, uspostave bolje ekonomske veze, što je u ironično-šaljivom raspoloženju definisano kao „prikradanje Evropskoj uniji s leđa“, preko Kine i Rusije.

A zna se, Evropska unija ima svoje uslove, između ostalog, u zakonima koje treba blagovremeno doneti. Pre neki dan, u Jutarnjem programu RTS, Stipe Lovreta, savetnik ministra za ekonomiju, podsetio je da moramo imati bolji zakon o trgovini, čiji predlog izaziva komentare kako se ide naruku velikim trgovačkim sistemima a ruši institucija pijace. Pijaca jeste civilizacijska tekovina trgovine, tvrdi ovaj stručnjak, ali i za bananu koja se prodaje i kupuje na tržnici mora se plaćati PDV, a ne samo u supermarketu. Neminovno, zakon će razdvojiti proizvođače od preprodavaca voća i povrća što može bitno da utiče na promenu pijačnog pejzaža.

Uopšte gledano, primetno je da se političari raznih formata ređe pojavljuju u ulozi onih koji tumače jesenju ekonomsku sliku. Čak ređe nego tokom leta. Septembar je mesec velikih troškova u porodicama gde ima školaraca, pa savetnici za medije preporučuju da se narodu ne seda na muku, ne obećava ono što ne može da potvrdi prazan novčanik. Izgleda, lakše je otputovati dok ne prođe školski cunami od kupovine knjiga do nabavke patika i odlaska na ekskurzije, a posle će da se vidi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: