Tvorac legendarne “bube”

Zadivljen uspehom Fordovog modela T, Porše je predložio da se konstruiše manji automobil za masovnu proizvodnju, ali su mali akcionari to odbili. Zato je “buba” morala da čeka nekoliko godina

Ferdinand Porše (Ferdinand Porsche) rođen je 3. septembra 1875. godine u selu Maffersdorf, u Austrougarskoj monarhiji, koje je kasnije pripojeno Čehoslovačkoj. Iako se od njega očekivalo da nastavi očev biznis u metalskoj industriji, Poršeova prva interesovanja su bila vezana za električnu energiju. Oduševljen električnim osvetljenjem, Porše je eksperimentisao i uveo struju u svoju kuću, koja je tako postala prva kuća u zemlji sa električnim osvetljenjem.

Sa 16 godina Porše odlazi u Beč, gde studira tehničke nauke i počinje da radi u jednoj elektroinženjerskoj firmi. Na poslu upoznaje Luizu Kis (Louise Kaes), sa kojom se kasnije i venčao. U firmi je najpre bio u odeljenju za istraživanja, a zbog posebnog interesovanja za automobile, premešten je na odeljenje za prevozna sredstva, gde je bio šef. Konstruisao je u to vreme prvi automobil sa prednjom vučom. Ubrzo potom biva mobilisan u austrougarsku vojsku, neposredno pre Prvog svetskog rata. Kreirao je mnoge motore koji su korišćeni i u ratu. Doktorirao je na Univerzitetu u Beču 1917. godine.

Kada se vratio u civilni život, Porše je postao direktor automobilske kompanije Austro – Daimler. Tu je razvijao motore koji su koristili benzin kao pogonsko gorivo. Pored automobila, te motore su koristili i brodovi, letelice, pa čak i baloni. Na takmičenjima koja su tada održavana, motori Poršeove kompanije postizali su najbolje rezultate.

Pošto je ova kompanija pala u velike probleme po završetku rata, Porše je, zadivljen uspehom Fordovog modela T, predložio da se konstruiše manji automobil za masovnu proizvodnju. Međutim, akcionari su to odbili. Porše se nakon toga povlači iz kompanije i odlazi u Nemačku, gde kreira tada najkvalitetnije automobile Mercedes – Benz. Međutim, pošto nije uspeo da ubedi akcionare u svoju ideju o malom automobilu za masovnu proizvodnju, napušta posao i vraća se u Austriju. U Austriji kreira osmocilindrični motor, koji kasnije prodaje kompaniji Folksvagen za model “buba”.

Posle duže vremena, sa prijateljem osniva sopstvenu kompaniju. Njegov sin, Feri, takođe je bio uključen u osnivanje. San Poršea se ostvario: dobio je ponudu za konstrukciju i masovnu proizvodnju malog automobila. Ponudu mu je dao niko drugi do Adolf Hitler. Do 1939. godine, sve je išlo po planu, masovna proizvodnja malih automobila je počela, ali je onda sve prekinuto zbog rata. U ratu je Porše kontrolisao rad fabrika koje je preuzeo Rajh za proizvodnju borbenih vozila.

Po završetku rata, uhapšen je kao ratni zločinac, ali je ubrzo oslobođen zbog nedostatka dokaza. Njegova kompanija (većinski deo Folksvagena) nastavila je da radi i posle njegove smrti 1947. godine, pod upravom njegovog sina. Modeli 911 i “boxster” i sada su aktuelni, a legendarna “buba” je model koji je i danas veoma popularan.

Podelite ovaj tekst: