UVOD U BIZNIS: Nemačka i Srbija

Ovo su dve životne priče. Obe su istinite i dogodile su se običnim, kako se to kaže, malim ljudima. Samo na prvi pogled nemaju veze sa ekonomijom. A i te kako imaju.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

Priča prva dogodila se u Nemačkoj, u blizini Diseldorfa. Jedna nemačka porodica je za selidbu iznajmila kombi vozilo i prilikom parkiranja kombi je svojim prednjim branikom zakačio zadnji branik putničkog auta koji je već bio parkiran, bez vozača, takođe Nemca. Zadnji branik tog auta je delimično oštećen – naprslina od tri santimetra, a kombiju nije bilo ništa. To malo „čukanje“ na parkingu niko nije video. Iznajmljeni kombi je, razume se, bio kasko osiguran i naplata štete nije bila problem. Međutim, kako je parkiran putnički auto bio prazan, porodica koja se selila, odlučila je da ne ode sa lica mesta dok se ne raščisti sve oko „nezgode“ koju su prouzrokovali. Preduzeli su sledeće: pozvali su policiju, sačinjen je zapisnik, dali su izjave i na licu mesta platili kaznu 500 evra za načinjeni prekršaj. Naravno, obavestili su i agenciju od koje su iznajmili kombi i ostali na parkingu da čekaju vlasnika putničkog auta, kako bi se procedura nastavila. Ostali su dva sata. Stigao je vlasnik, razmenili su polise, dali policijski zapisnik i – nastavili selidbu. Sve ostalo je dalje regulisano preko osiguravajućih kompanija.

Kada su mi to pričali, pitala sam ih zašto jednostavno nisu ostavili svoje podatke na oštećenom vozilu i otišli. Njihov odgovor je bio da bi se loše osećali i da bi imali utisak celog života da su počinili kriminalno delo na ulici, jer su „pobegli sa lica mesta“ a da policiju, odnosno državu, uopšte nisu obavestili o incidentu koji su napravili. To bi ih proganjalo i za njih je nezamislivo da se iko u Nemačkoj tako ponaša.

Druga priča je iz Srbije, sa Novog Beograda. Poslovna žena u zrelim četrdesetim godinama odlazi u posetu prijateljima i svraća u prodavnicu luksuznih pića i čokolada da im kupi poklon. Kako je ugledaju na vratima, vlasnik radnje i prodavačica naglo postaju servilni. Ona spusti svoju ručnu tašnu na policu, razgleda malo po policama, pa pokaže ašu viskija koji želi da kupi i čokoladu. A vlasnik na to kaže: „Ma nije to za Vas, evo ova je bolja“ i skine najskuplji viski sa police, „a, evo još ova dva viskija, odlični su, sve ovo kuća časti“. Umesto jedne čokolade koju je tražila, upakuju joj nekoliko najskupljih kutija dezerata…“

Ali, zašto to dajete, nisam to tražila“, bunila se žena. „Ma, hajte gospođo, nije to ništa, još ćemo se mi viđati“, ljubazno je govorio vlasnik radnje. „Ma, vi ste mene s nekim zamenili. Ja sam prvi put u ovom kraju i pitanje je kad ćemo se više videti“, odgovorila je žena. Izgleda da se sada i vlasnik radnje zbunio: “Pa zar Vi niste poreski inspektor?!“, pitao je. Žena je takođe shvatila u čemu je zabuna i odgovorila da, naravno, nije poreski inspektor. „Ali, ona je prošli put jako ličila na vas i imala je istu takvu tašnu“, prokomentarisao je vlasnik koji je očigledno navikao da podmićuje poreske inspektore a i oni navikli da kad uđu u radnju dobiju najbolje – džabe.

Poruku iz ove srpske i nemačke priče znate i sami. Ja bih samo da podsetim da je nemačka ekonomija treća u svetu po snazi a prva u Evropi. A u Srbiji, u sivoj ekonomiji završi 30 odsto bruto domaćeg proizvoda. Koliko poreza nije ušlo u državni budžet niko još tačno nije izračunao.

Srećno nam novo prijateljstvo sa Nemačkom!


U ovom broju još i …

 • BUDUĆNOST ODNOSA SA JAVNOŠĆU JE U DIGITALNOM PR-U: Partnerstvo Headline i D-kita
 • REALIZACIJA PROJEKTA “POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽENJE KAO POKRETAČ RAZVOJA VOJVODINE”: Čekirajte se za bolje poslovanje, investirajte u Srbiju
 • DELTA U STRATEŠKOM PARTNERSTVU SA AMERIČKOM KOMPANIJOM: Potencijal za regionalno povezivanje
 • NACIONALNA AGENCIJA ZA REGIONALNI RAZVOJ FINANSIJSKI POMAŽE PREDUZETNIŠTVO
 • OKRUGLI STO “NACRT REZOLUCIJE O PODRŠCI NARODNE SKUPŠTINE SRBIJE RAZVOJU ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA”: Rezolucija u novembru u parlamentu
 • KARAKTERISTIKE TRŽIŠTA ORGANSKIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA: Trend rasta i proizvodnje i potrošnje
 • Regionalni samit ministara finansija i guvernera: Šverc duvana zaustaviti što pre
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
 • NAJSAVREMENIJE POSTROJENJE U INĐIJI POSLUJE PO PROPISIMA EVROPSKE UNIJE: Energo Zelena preradila životinjski otpad
 • KATASTROFA IZ DRUGOG UGLA: Krizu je moguće prevazići
 • POSLOVNA SAZNANJA: Kako radi mozak
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (2): Stvorite i sačuvajte kupca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2014.
Podelite ovaj tekst: