UVOD U BIZNIS: Projekcije

Mi u Srbiji nikako da pronađemo sebe u realnosti. Čas živimo u prošlosti, čas u budućnosti. Na nesreću, često nam ne odgovara ni jedno ni drugo. U ekonomskom smislu. Kada se uporedimo sa onim u prošlosti, vidimo koliko smo danas zaostali. Ne možemo u to da poverujemo, pa pobegnemo u budućnost, očekujući da će nam tamo biti bolje. A budućnost? Sve dalja i dalja. I često nije baš ohrabrujuća.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

Eto, naprimer, naš najveći problem je nezaposlenost. Dogurali smo do milion nezaposlenih. Na osnovu najnovijih podataka Nacionalne službe za zapošljavanje, stopa registrovane nezaposlenosti raste iz meseca u mesec i u februaru 2013. iznosila je rekordnih 29,53 odsto. Ništa nismo uspeli da uradimo, iako smo imali projekcije koje su nas na to upozoravale. Jer, još pre godinu i po dana, u jesen 2011. godine, Međunarodni monetarni fond je napravio projekciju rasta nezaposlenosti za čitav svet, pa i za nas. Po tim projekcijama, za pet godina Srbija bi mogla biti među pet zemalja u svetu sa najvećom stopom nezaposlenosti. Naime, projekcije MMF-a su pokazivale da bi u 2016. godini Srbija imala stopu nezaposlenosti od 16,7 odsto. Na toj neslavnoj listi, 2016. ispred nas biće samo Makedonija (sa stopom od 32,2 odsto), Bosna i Hercegovina (sa 23 odsto), Južnoafrička Republika (sa 22,3 odsto) i Grčka (sa 20 odsto). Tako su pokazivale projekcije MMF-a.

I gde mi sada sebe da pronađemo? Čemu da se radujemo? Toj budućnosti gde smo u prvih pet u svetu po nezaposlenosti sa 16,7 odsto, što je veoma utešno u odnosu na sadašnju realnost u kojoj je stopa nezaposlenosti 29,53 odsto?!

Drugi naš problem je nerazvijena industrija. Odnosno industrija koja je trenutno na nivou od 38 odsto onoga što smo imali 1989. godine. U takvoj smo realnosti zaključili da nam treba reindustrijalizacija. I tek što nismo sa tim ofanzivno krenuli, kad pogledamo mi projekcije, a tamo – novo razočarenje. Projekcije kažu da, čak i kad bi industrijska proizvodnja beležila godišnji rast od pet odsto, Srbija bi tek 2029. dostigla nivo industrijske proizvodnje iz 1989. godine. Dakle, za 16 godina. A dokle će tada stići svi drugi koji ne čekaju nas iz 1989. godine, već se razvijaju sa sadašnjih, viših nivoa industrijalizacije?! Tako smo opet u situaciji da nam ne odgovara ni realnost ni budućnost.

Međutim, imamo mi, ipak, projekcije za utehu. Treba samo malo da se vratimo u prošlost i da vidimo svetlu budućnost… Bilo je to 8. oktobra 2010. godine. Predstavljen je Postkrizni model rasta srpske privrede do 2020. godine. Uz pomoć američkog USAID-a i domaćih stručnjaka sačinjene su projekcije po kojima bi u narednih deset godina Srbija trebalo da ostvari prosečan privredni rast od 5,8 odsto, uz pomoć 2,3 milijarde evra investicija godišnje, smanjenja javne potrošnje, rasta štednje i kapitalnih ulaganja i izvoza. Srbija 2020. godine bi trebalo da ima bruto domaći proizvod po stanovniku od 8.000 evra, 400.000 više zaposlenih radnika i rast produktivnosti za 50 odsto… Med i mleko.

U toj projekciji budućnost je odlična, samo je malo kvari realnost. Jer, u prošle dve godine, u realnosti imamo pad privrednih aktivnost, povećali smo javnu potrošnju i zaduživanje, nismo dobili očekivane investicije, posao je izgubilo još 200.000 ljudi… Meda, doduše, ima. Ali smo u mleku pronašli aflatoksin. Opet nam se pokvarila i realnost i budućnost. Kao u onoj narodnoj: Nikad dva dobra zajedno.


U ovom broju još i …

 • SA LONDONSKOG MEDIJA FORUMA ZA SOCIJALNE MREŽE – SOCIAL MEDIA WORLD FORUM: Strategija digitalnog nastupa
 • DOPRINOS RAZVOJU DRUŠTVENE ZAJEDNICE: Nagrade za društveno odgovorno poslovanje
 • Šesti rođendan Dunav dobrovoljnog penzijskog fonda: Imovina fonda 7,2 milijarde dinara
 • INICIJATIVE ZA OSNAŽIVANJE ŽENA U BIZNISU: Žensko preduzetništvo osnova razvoja
 • O JEDNOM OD NAJSNAŽNIJIH MOTIVACIONIH FAKTORA: Potraga za smislom na radnom mestu
 • POSLE IZLASKA HRVATSKE IZ CEFTA I ULASKA U EU: Povlašćeni uslovi za TDR?
 • URUČENO TRADICIONALNO PRIZNANJE RTV STUDIO B: Doktorki Mileni Jauković nagrada “Najbeograđanin”
 • ACTAVIS UPOZORAVA DA JE SRBIJA NESLAVNI ŠAMPION PO BOLESTIMA SRCA: I ove godine napravite „Korak za srce“
 • MK MOUNTAIN RESORT DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANJA “BEST BUSINESS DESTINATION”: Najbolja kongresna destinacija
 • PREDSTAVLJEN PROJEKAT “PROMOCIJA EKOTURIZMA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE VLASINSKOG JEZERA”: Vlasina – budući srpski turistički hit
 • NOVA GENERACIJA LIDERA U SRBIJI: Uspeh kao jedina opcija
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (13): Strategija pozicioniranja
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (3): Kako zadržati radnike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2013.
Podelite ovaj tekst: