Velika donacija Marbo Product i Fonda B92 Kliničkom centru Srbije

Kompanija Marbo Product, deo multinacionalne kompanije PepsiCo, u saradnji sa Fondom B92 i Srpskim filantropskim forumom, obezbedila je sredstva u iznosu od 92.032 evra za podršku Kliničkom centru Srbije

Zahvaljujući  donaciji, Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije isporučeno je sanitetsko vozilo u vrednosti od 39. 432 evra.

„U ime pacijenata Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS zahvalim donatorima na vrednoj donaciji, najsavremenijem sanitetskom vozilu. Izuzetno sam srećan kada vidim da, osim Ministarstva zdravlja, odnosno države koja prethodnih nekoliko godina zaista ulaže velika sredstva u zdravstvo, u zdravstvenu infrastrukturu, u izgradnju novih bolnica i rekonstrukciju postojećih, u najsavremeniju opremu i aparate, i društvo,  građani i društveno odgovorne kompanije prepoznaju značaj i ulogu zdravstvenih radnika, medicinskih sestara, tehničara i lekara, i doniraj opremu i sredstva. Tako je bilo i sada u toku nekoliko teških meseci pandemije kovid-19, kada smo imali veliku i značajnu podršku kompanija, organizacija, sporista,  sportskih klubova i mnogih drugih  koji su želeli da pruže pomoć”, rekao je doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti.

On je uz zahvalnost donatorima na podršci, u ime kolega zdravstvenih radnika Klinike za infektivne i tropske bolesti istakao da će nastaviti da najodgovornije i najposvećenije rade svoj posao, odnosno da brinu o zdravlju pacijenata i građana Srbije.

Od ukupnog iznosa koji Marbo Product donira u okviru humanitarne akcije Fonda B92, izdvojeno je 13.000 evra za kupovinu reanimacionog stola, koji je namenjen Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije. Predstavnike kompanije Marbo Product i Fonda B92 je dočekao prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije, koji se zahvalio na značajnoj donaciji istakavši da je GAK Višegradska u toku vanrednog stanja imala 1.158 porođaja, što je rekordan broj u ovako kratkom periodu.

U toku primopredaje donacije dvema klinikama obratio se i Nenad Miščević, generalni direktor kompanije PepsiCo za Zapadni Balkan:

„Donacije Kliničkom centru Srbije deo su našeg kontinuiranog napora podrške i pomoći zajednici, medicinskim radnicima i ustanovama, i građanima. Od početka je bilo jasno da moramo biti deo šireg delovanja i naša uloga se ne dovodi u pitanje. Za nas je važno da sarađujemo sa partnerima koji mogu da omoguće da pomoć bude usmerena tamo gde je najpotrebnija. U saradnji sa Fondom B92 smo odgovorili na najvažnije potrebe za medicinskom opremom i zahvaljujemo se na brzini realizacije ove donacije.“

Preostala sredstva od ove velike donacije u iznosu od 39.600 evra biće iskorišćena za opremanje intenzivne nege Klinike za kardiohirurgiju KC Srbije. Za kompletno opremanje ovog odeljenja neophodno je ukupno izdvojiti negde oko 200.000 evra, te Fond B92 apeluje na sve koji su u mogućnosti da slede primer kompanije Marbo Product i priključe se akciji.

Veran Matić, predsednik UO Fonda B92 i direktor Srpskog filantropskog foruma zahvalio se donatoru i naglasio: „Marbo je kompanija koja je prepoznala da nije dovoljno samo reagovati na aktuelni tok pandemije, već i dodatno trajno osnaživati naše zdravstvene institucije,  one koje su prve na udaru, poput Klinike za infektivne i tropske bolesti ili one koje su posvećene najnemoćnijima, bebama, kao i intenzivnim negama i šok sobama kao što je u Klinici za kardiohirurgiju. Verujemo da donatori neće posustati u ovom drugom talasu solidarnosti sa svima koji su ugroženi, od osoba sa posebnim potrebama, siromašnima, osobama sa invaliditetom, starima“.

Podelite ovaj tekst: