Voren Bafet poklonio 37 milijardi dolara

To je poklon čije su proporcije bez presedana i sigurno je šokirao svet superbogatih filantropa. Drugi najbogatiji čovek na svetu, Voren Bafet, poklonio je najbogatijem čoveku na svetu, Bilu Gejtsu, najveću donaciju na svetu – 37 milijardi dolara

Ovaj 75-godišnji doajen globalne zajednice investitora poklonio je 85 odsto svojih akcija u investicionoj kompaniji Berkšajer Hatevej Fondaciji Bila i Melinde Gejts, koju je osnovao suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Bogatstvo Bafeta, čiji se investicioni saveti smatraju toliko skupocenim da je jedan biznismen prošle godine platio 455.100 dolara samo da bi ručao sa njim, procenjuje se na 44 milijarde dolara. Njegova odluka da najveći deo svog bogatstva preda Gejtsovima predstavlja preokret u Bafetovom prvobitnom planu da se njegovo bogatstvo raspodeli nakon smrti.

Gejtsove dobročiniteljske aktivnosti koncentrisane su na svetske zdravstvene krize, uključujući sidu, malariju, tuberkulozu i obrazovne investicije u škole i biblioteke.

U intervjuu Forbs magazinu, investitor je rekao da priznaje ironiju u činjenici da je predao svoje bogatstvo jedinom čoveku na svetu koji je bogatiji od njega, ali je pohvalio Bila i Melindu Gejts kao “izuzetno inteligentne” humaniste.

Inače, Bil Gejts je nedavno najavio da će se povući sa vodeće pozicije u Majkrosoftu i da će se usredsrediti na dobročiniteljstvo u okviru svoje fondacije.

“Život je bio užasno okrutan bukvalno prema milijardama ljudi širom sveta, a Bil i Melinda su spremni da smanje tu nepravdu u meri u kojoj je to moguće”, rekao je Bafet. “Skromno se nadam da će ono što ja radim možda da podstakne ostale veoma bogate ljude da razmišljaju o filantropiji, da bi odlučili da nije neophodno da uspostave sopstvene fondacije, već da mogu da pogledaju oko sebe i potraže najbolje od onih koji mogu korisno da upotrebe njihov novac”. Prema uslovima sporazuma, Fondacija će moći da koristi akcije Bafetove kompanije kao donacije do kraja njegovog života, a on je nagovestio da će dodati i klauzulu da se sporazum nastavi i nakon njegove smrti. Bafet je rođen u Omahi, u državi Nebraska, 1930. godine.

Podelite ovaj tekst: