Zaštitimo Jadar i Rađevinu

Srpska akademija nauka i umetnosti će 6. i 7. maja održati skup pod nazivom Projekat Jadar – šta je poznato? Saznavši za održavanje skupa, udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, KORS i CEKOR zahtevali su od SANU da im omoguće prisustvo i mogućnost obraćanja na skupu shvativši da neće biti nikog ko će govoriti u ime nezadovolјnog naroda.

Srpska akademija nauka i umetnosti je izašla u susret našem zahtevu i omogućila nam da govorimo i damo dva saopštenja u trajanju po pet minuta i to 7. maja, na kraju  skupa.

Priliku da govore 6. maja imaće ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, kao i direktor kompanije Rio Sava eksplorejšn, Vesna Prodanović u trajanju od po 30 minuta. Pored njih po 30 minuta imaće i drugi osvedočeni prijatelјi projekta „Jadar“. Pomenuti govornici su svojim dosadašnjim radom jasno pokazali da su direktni promoteri projekta i na ovaj način zagovornici projekta dobijaju 2 sata vremena dok aktivisti koji su najviše upućeni u problem, kako teoretski, sa pravne strane, tako i na terenu dobijaju samo 5 minuta drugog dana čime diskusija prestaje da bude diskusija i postaje tribina za promociju projekta.

Rasprave ne smeju biti političke, ali ono što vidimo jeste da političari imaju više vremena na raspolaganju od aktivista i onih koji su direktno ugroženi projektom. Iako je odnos snaga jasan i očigledan, predstavnici udruženja će se pojaviti i jasno, nedvosmisleno i argumentovano pokazati da za projekat „Jadar“ ne sme biti mesta ne samo u Jadru, nego nigde.

Zahvalјujući aktivnostima udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu i KORS ova tema o kojoj se godinama ćutalo, konačno dobija javni prostor u kome najmanje mesta ima upravo za predstavnike pomenutih udruženja. Apelujemo ovim saopštenjem da nam se omogući više prostora, kako na samom skupu i to prvog dana, 6. maja, tako i u medijima kako bi javnost bila podrobno informisana u vezi sa projektom „Jadar“.

Ovim putem želimo da podsetimo Srpsku akademiju nauka i umetnosti da je SRPSKA i da živi takođe i od našeg kao i novca poreskih obveznika.

Podelite ovaj tekst: