Kampanja Daj pedalu raku 2022.

Start trke u Beogradu

Start trke u Beogradu

Kampanja Daj pedalu raku 2022. Ženskog centra Milica održana je 1. oktobra u 30 gradova u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Kampanja ima za cilj da skrene pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, zdravih stilova života, povezivanje čitave zajednice na smanjenju smrtnosti od raka dojke, kao i podrška ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću. Kampanju su došli da podrže, u ime organizatora, Vesna Bondžić , predsednica ŽC Milica, Tomislav Čaglić ispred Top Cycling Teama kao i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondu Milica Mandić i TV voditeljka  Milica Kon.

Tačno u 12 sati dat je start za biciklističku vožnju podrške u Beogradu Vrnjačkoj Banji, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Kragujevcu, Topoli, Kučevu, Stopanji, Trsteniku, Majdanpeku, Subotici, Aranđelovcu, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Velikom Gradištu, Arilju, Svrljigu, Šapcu, Pančevu, Tutinu, Lapovu, Sremskoj Kamenici, kao i u Slovenskoj Bistrici i  Zagrebu. Ispred četiri onkološka referentna centra Instituta za onkologiju Vojvodine, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinikog centra Niš i Kliničkog centra Kragujevac, podignuta je zastava kampanje kao znak podrške obolelima od raka dojke.

Centralna manifestacija održana je u Beogradu ispred TC Ušće odakle je započela vožnja podrške  beogradskom obalom, parkom prijateljstva do Hotela Jugoslavija i nazad. Bicikliste su predvodili beogradski biciklisti, članovi  TCT koji su od samog početka podrška ženama.

“Na smanjenje stope smrtnosti od raka dojke u Srbiji veoma bitno utiče rano dijagnostikovanje bolesti i kvalitetno lečenje, bolja dostupnost terapijama, a pogotovo inovativnim terapijama za rani i metastatski rakom dojke, koje drastično poboljšavaju prognozu kao i kvalitet života obolelih”, rekla je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra Milica. Zato akcije poput “Daj pedalu raku” imaju za cilj da ujedine sve koji mogu uticati na smanjenje smrtnosti od ove bolesti, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, jer borba protiv raka dojke mora biti  nacionalni prioritet u svakom smislu.

“U ovoj borbi moraju da učestvuju svi koji na bilo koji način mogu da pomognu, od državnih institucija, lokalnih samouprava do kompanija, udruženja i pojedinaca. Svaki život koji bude spasen, svaka pacijentkinja koja u borbi sa rakom dojke sačuva svoje  dostojanstvo i ne ugrozi kvalitet života, najveća su nagrada za sve koji učestvuju ili su podržali ovu akciju”, rekla je Vesna Bondžić.

Članice Ženskog centra Milica su od Procredit banke dobile tri bicikla kako bi pokrenule biciklističku sekciju čije će članice biti upravo žene sa iskustvom izlečenja raka dojke. Biciklizam je idealan sport kako u prevenciji i u rehabilitaciji posle operacije dojke. Ljubičasti tim je vozio uz podršku TCT pod sloganom Daj pedalu raku.

Podelite ovaj tekst: