РАЈИЋ АГРАР: Од отпада са њива направили добар енергент

Пољопривредни производи су све јефтинији и тај тренд ће се наставити. Зато ће газдинства која желе да опстану и да се развијају морати да се баве и прерадом

Драган Рајић

Протеклу јесењу сетву у Србији обележиле су вести о паљењу стрњике на њивама. Код нас, пољопривредници вековима тако припремају обрадиво земљиште за сетву. Ватра се лако отме контроли а последице су често трагичне, као што је то било и ове године. Све то може да се уради другачије. Остаци претходног рода са њива могу се искористити за производњу пелета и брикета. Ова врста огрева успешно замењује угаљ и дрво. Брикети и пелети спадају у обновљиве изворе енeргије. На путу ка чланству у Европској унији, Србија је у обавези да бар 30 одсто енергије пребаци на обновљиве изворе. Нажалост, још се мало о томе мисли и ради.

Да се то може, па да није чак ни тешко, показује предузетничка радња „Рајић аграр“ из Новог Бечеја.

Младом двадесетосмогодишњем пољопривреднику Драгану Рајићу производња брикета је добра допунска делатност. Овим послом бави се већ годину дана. Брикете је, како сам каже, први пут видео у пољопривредној апотеци. Заинтересовао се и закључио да би то могао и сам да производи. Те да тако себи обезбеди сталан посао за раднике у пољопривреди и ван сезоне.

О томе како је идеју разрадио и стигао до производње он каже:
– Породично имање се простире на 200 хектара. Ту сваке године има доста отпадака од сламе, односно биомасе, као створене да се од тога направе брикети. Нисам се много двоумио. Пољопривредни производи су сваке године све јефтинији и сматрам да ће се пад цена наставити. Сваки пољопривредник који намерава да пристојно живи од своје производње и да развија газдинство мора да потражи допунску зараду у преради.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИСТРАЖИВАЊЕ ПРООПТИМИСТ ИНДЕКС ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Привредници најављују веће инвестиције и раст плата
  • ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ ДМ ДРОГЕРИЈА, РАС-а, УСАИД-а, СЕРБИА ОРГАНИКА И ФАКУЛТЕТА ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ: Први „дм инкубатор“ почео са радом
  • НА КРОВУ МИКРО ТРЖНИЦЕ “САВА”, У НАСЕЉУ АЕРОДРОМ У КРАГУЈЕВЦУ: „Авиончић“ добио најсавременије игралиште
  • Следећи број Економетра излази 5. марта 2019.
Podelite ovaj tekst: