30 italijanskih kompanija danas i sutra u Beogradu 150 sastanaka italijanskih i srpskih kompanija i dalje vlada veliko interesovanje italijanskih investitora za ulaganje u Srbiju

U Beogradu je danas počela dvodnevna poslovna misija delegacije 30 italijanskih kompanija iz sektora malih i srednji preduzeća.

Jasmina Štambuk Gabriele Pače zamenik predsednika Izvršnog odbora Banke Intesa Romano Rosi Karlo Lo Kašo

Ovaj poslovni skup organizuje i koordinira Nacionalna italijanska asocijacija industrijalaca Confindustria u saradnji sa Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji Konfindustrija Srbija uz podršku Banke Intesa. Ovaj dvodnevni poslovni skup, u okviru kojeg će biti organizovano čak 150 B2B sastanaka između italijanskih i srpskih kompanija je ujedno i prilika da se novim potencijalnim italijanskim investitorima predstave mogućnosti za poslovanje i ulaganje u Srbiji i kreiranje proizvodnih i trgovinskih partnerstava između italijanskih i srpskih kompanija. Italijansku delegaciju predvodi potpredsednica grupacije za mala i srednja preduzeća italijanske Konfindustrije, Čincija La Rosa.

Otvarajući ovaj važan bilateralni poslovni skup potpredsednik Konfindustrije Srbija Romano Rosi je istakao da mala i srednja preduzeća predstavljaju srce italijanske privrede, kako u Italiji tako i van njenih granica. „U Srbiji 70% članova Konfindustrije čine upravo mala i srednja preduzeća. To su kompanije koje vode preduzetnici koji su u Srbiji prepoznali mogućnost za unapređenje sopstvenog poslovanja i koji su imali hrabrosti da prevaziđu svoje granice i da pronađu „dom“ i sa ove strane Jadrana. Ono što me kao potpredsednika Konfindustrije u Srbiji posebno raduje jeste da je veliki broj italijanskih malih i srednjih preduzeća sada u procesu reinvestiranja i konsolidacije istorijskih partnerstava sa lokalnim, srpskim kompanijama“, zaključio je Rosi. Poruku podrške jačanju poslovnih veza između Srbije i Italije uputio je i Gabriele Pače zamenik predsednika Izvršnog odbora Banke Intesa: „Kao lider na bankarskom tržištu Srbije i članica Intesa Sanpaolo, jedne od vodećih evropskih bankarskih grupa sa sedištem u Italiji, Banka Intesa aktivno doprinosi jačanju ekonomskih odnosa i poslovnih veza između dve zemlje. Poseban akcenat stavljamo na pružanje bakarskih usluga najvišeg kvaliteta italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji, dok u isto vreme povezujemo kompanije iz Srbije i Italije i pomažemo im da uspostave saradnju. Naše učešće u današnjem događaju predstavlja još jednu potvrdu takvog opredeljenja“, zaključio je Pače.

Irena Brajović direktorka Konfindustrije Srbija

Posebna pažnja na današnjem skupu posvećena je i uslovima poslovanja u „Slobodnim zonama“ o čemu je prisutnima govorila Jasmina Štambuk direktorka Uprave za Slobodne zone pri Ministarstvu finansija. Počasni gost prvog dana misije bio je i Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo koji je još jednom potvrdio da Italija i Srbija uživaju privilegovane ekonomske odnose. On je dodao i da italijanska mala i srednja preduzeća imaju presudnu ulogu te da ih srpski partneri vide kao primer koji treba slediti. „Mala i srednja preduzeća predstavljaju model koji se savršeno uklapa u srpski privredni ambijent i ona mogu doneti dodatnu vrednost teritoriji na kojoj posluju“, zaključio je Ambasador Lo Kašo.

Podelite ovaj tekst: