Šta kažu zvezde za biznis u oktobru 2007. godine

Ovan

Prva nedelja oktobra podseća da je pravo vreme da se nakon meseci napornog rada pomalo okrenete sebi i svojoj porodici. To je ujedno i povoljan period da pokrenete davno planirano ulaganje u privatan posao ili kupovinu nekretnine. Za vaše hrabre planove potrebno je nešto više novca od planiranog što ćete konstatovati sredinom oktobra. Stoga, od 20. oktobra pronalazite povoljnu mogućnost da nabavite sredstva koja nedostaju – iako nerado ulazite u rizične novčane transakcije, ovog puta odlučujete da hrabro zakoračite napred.

Poslednje nedelje septembra vas očekuju manji neočekivani rashodi, a od 10. oktobra ćete sa finansijama morati da raspolažete znatno opreznije, jer su svi vaši fondovi već pri kraju.

Bik

Iako uglavnom važite za konformistu i vi imate svoje aktivne faze – kraj septembra je upravo jedna od njih. Koliko god da vam je prijao odmor, zaista ste se uželeli uživanja u svakodnevnim obavezama, te se sa odličnim raspoloženjem svakog jutra pojavljujete na vratima kancelarije, dok vas kolege sumnjičavo odmeravaju nenaviknuti na tako naglašen pozitivan stav.

Oktobar je za vas u znaku povišene aktivnosti i želje da svima ugodite – preuzimate na sebe i dodatne poslovne obaveze, sa lakoćom pristajete da obavite i deo posla koji pripada kolegama, sve sa idejom da svima popravite raspoloženje. Sa rashodima ste preterali i već ste isplanirali nešto oskudniji budžet za oktobar, dok se nadate da će vam krajem meseca biti vraćen novac koji ste pozajmili prijateljima. Pažnja pri rukovanju novcem i hartijama od vrednosti 27. i 28. septembra.

Blizanci

Povratak u radno okruženje i iščekivanje kraja radnog dana vas zaista čine nesrećnim, te još poslednje nedelje septembra i prvih dana oktobra pokušavate da prihvatite sve poslovne obaveze koje podrazumevaju izlazak van kancelarije.

Finansijska situacija je slabija od planirane – nadali ste se uvećanju zarade, ali sve govori da ćete i na to morati pričekati. Jedan od članova porodice će vam priskočiti u pomoć, uloživši određenu svotu u jedan od vaših novih idejnih projekata. Iako ste u mogućnosti da time pokrijete kompletne troškove koji vas očekuju, delom novca ćete ipak podmirivati i lične troškove do kraja meseca. Odnosi sa nadređenima su, takođe, lošiji nego što ste očekivali – nametnuta distanca je već poprimila zabrinjavajuće razmere, i postaje sve očiglednija. Uteha je što vas kolege apsolutno podržavaju i voljni su da prikrivaju vaše „službene izlaske“.

Rak

Ova jesen je za vas pripremila brojne preokrete – zato se pripremite da zaigrate u ritmu i potpuno se prepustite muzici. “Muzika” je za početak neadekvatna kritika koju će vam već od 26. septembra do 2. oktobra, skoro svakodnevno saopštavati šefovi. Nije da vi ne izvršavate svoje obaveze, nije zapravo problem ni način na koji ih obavljate, jer sve odgovara kvalitetu – problem je što nemate odgovarajuću saradnju sa njima. Pored posla koji inače sjajno obavljate, taj deo socijalne odgovornosti ste pomalo zapostavili, ali ćete do kraja oktobra imati dovoljno prilika da tu “grešku” ispravite.

Prihodi su odgovarajućeg obima, jedini problem je u tome što ste počeli previše sebi da udovoljavate. Neplanirane kupovine, opuštene večere sa prijateljima, produženi ručkovi sa kolegama, česta kupovina “sitnica” za ukućane – sve to ozbiljno ugrožava vaš budžet pa ste nestrpljivi da dočekate kraj meseca.

Lav

Nakon perioda putovanja i uživanja, poslednje nedelje septembra ste napokon primorani da se vratite u “topli dom”, svom standardnom načinu života. Povratak poslovnim obavezama vam još uvek teško pada, i strpljivo prikupljate ideje za nove poslovne projekte kako biste se aktivirali u punoj snazi – 4. i 5. oktobar su sjajni za uspostavljanje saradnje sa ljudima koji ne pronalaze dovoljno vremena za vas. Dani od 8. do 10. su finansijski veoma nepovoljni te izbegavajte da sklapate bilo kakve dugoročne dogovore.

Od sredine oktobra ste već pokrenuli dodatne aktivnosti koje vam povremeno osvežavaju budžet, pa se osećate nešto optimističnije. Odnosi sa kolegama vam tokom čitavog oktobra ne polaze za rukom – koliko god da želite da uskladite odnose sa njima, situacija ostaje bez bitne promene. Na asistenciju nadređenih se takođe nećete moći osloniti, pa vam preostaje samo da vredno prionete na posao i pokažete svoje sposobnosti.

Devica

“Umor od odmora” – to je pojam koji Devica poznaje bolje od svih drugih pripadnika zodijaka. Ponudili ste nekoliko zanimljivih projekata i sa nestrpljenjem iščekivali odgovor, već ste siti raznih izgovora i sve nestrpljiviji. Finansijsko stanje je zadovoljavajuće, jer uprkos povremenoj želji da sebi priuštite kakvo zadovoljstvo, već planirate novac za novogodišnje praznike.

Ukoliko do 10. oktobra ne dobijete očekivani odgovor, najbolje bi bilo da se do kraja meseca posvetite definisanju samostalne poslovne strategije. Ukoliko je u izgledu odlazak na kraći poslovni put, druga polovina oktobra je nešto nepovoljnija, zato obavezno obezbedite i alternativno rešenje za svaku moguću teškoću. Bilo da je reč o administrativnim problemima ili neadekvatno planiranim finansijama firme do kraja oktobra ćete morati sačuvati pozitivan stav i dobro raspoloženje.

Vaga

Obično je oktobar mesec tokom koga se najbolje osećate i ubirate plodove godišnjih zalaganja, no ovog puta situacija je znatno drugačija. Osim vaše dobre volje i pozitivnog stava, kao da ništa drugo ne ide po planu – deo projekata je odložen, ili se nameće da obavljate dodatne akcije, planirane aktivnosti kasne pa ste primorani da pratite radove saradnika i čak asistirate u svemu. U suštini to vam ne pada teško, i čak volite da radite rame uz rame sa kolegama, ali sada ste čak i fizički nešto slabiji, umorniji nego inače i nedostaje vam energije. Ovo se posebno odnosi na period od 5. do 18. oktobra kada bi vam više sna i obavezan popodnevni odmor značajno poboljšali stanje.

Finansijska situacija možda nije u skladu sa očekivanom, pre svega zbog trenutne nemogućnosti da nadređeni održi obećanje o povećanju priliva zbog nedostatka sopstvenih sredstava. Ipak, vaši prihodi su kontinuirani i nemate razloga za strah. Druga polovina oktobra donosi čak mogućnost dodatne zarade.

Škorpion

Koliko vam sam posao donosi zadovoljstva toliko je i finansijska situacija vremenom dobila na kvalitetu, pa se ni na aktuelne obaveze, ni na prihode ne možete požaliti. Ipak, Škorpion u svemu mora pronaći makar najmanji razlog za nezadovoljstvo. Ovog puta su svi odlučili da vas ostave na miru – šefovi su se zamislili nad svojim problemima, čak nedostaje i minimum komunikacije sa njima; kolege su se povukle u stranu, ostavljajući vas da se pitate da li je možda u pripremi neki tajni plan, zavera protiv vas?

I dok se vi bavite svojim ličnim hobijem “teorijom zavere”, ne zaboravite da na radnom mestu neko ipak prati kvalitet rada, pa iako to možda nije očigledno, svaka greška ili previd mogu imati dalekosežne posledice. Zato je najbolje da razbistrite misli, uživate u tišini koja vas okružuje, i pokažete kako zapravo najbolje funkcionišete bez ikakvog pritiska.

Strelac

Već sredinom septembra ste bili prilično spremni za povratak poslovnim obavezama, zapravo, tokom leta ste napravili toliko poslovnih planova da jedva čekate da se ponovo pronađete u radnom okruženju kako biste ispitali mogućnosti za početak novih projekata. Žustrina kojom pristupate poslu ne nailazi na odobravanje nadređenih, a kolege su takođe prilično rezervisane. Tokom istog perioda, od 11. do 14. oktobra, postojeću nervozu pojačava i to što se suočavate sa manjim finansijskim teškoćama, koje ipak prevazilazite sa lakoćom zahvaljujući svoti koju ste sačuvali za slične situacije.

Druga polovina meseca je nešto bolja za odnose sa nadređenima i kolegama. Uskladićete svoje ambicije sa nešto skromnijim stavom, pa se do kraja oktobra sve bolje uklapate u standardnu radnu atmosferu.

Jarac

Koliko god se trudili da planirate rashode tokom septembra i oktobra, neće vam polaziti za rukom. Zapravo, sve što isplanirate pretrpeće određenu transformaciju, pa ćete novac planiran za jedno trošiti kupujući nešto sasvim drugo. Rashoda možda neće biti previše, i vaš budžet svakako neće trpeti veće gubitke, ali ćete biti prinuđeni da prednost date nekim sasvim neplaniranim ulaganjima.

Odnosi sa nadređenima su takođe u negativnoj fazi – sada bi najbolje bilo da strpljivo slušate i prihvatate sve kritike i sugestije. Možda do kraja meseca već počinjete da verujete da se sve zaverilo protiv vas, ipak na poboljšanje nećete čekati dugo. Sav uložen trud i sposobnost prilagođavanja će vam doneti naklonjenost nadređenih i poboljšanje pozicije u narednom mesecu.

Vodolija

Dinamizam na radnom mestu vas je potpuno aktivirao – iako se ne ubrajate u najvrednije radnike u svom okruženju, početkom oktobra ste toliko puni ideja, da ne postoji projekat u kome niste pronašli deo aktivnosti koji vas je zaintrigirao. Takva energija nikome nije promakla, čak ste privukli pažnju nadređenih do mere da su i oni sami odlučili da se uključe u aktuelne projekte, i asistiraju pri realizaciji. Zahvaljujući ovom stavu sredinom meseca vas može obradovati neočekivani bonus.

Sa kolegama je situacija ipak nešto teža. Nenaviknuti na vaše preterano uključivanje u aktuelnosti, oni sada sa sumnjom prate iz prikrajka kompletnu situaciju, i skloni su da vas okarakterišu kao potencijalnog neprijatelja. Dani koji vam mogu doneti izuzetno lošu saradnju sa njima su 7, 8. i 16. oktobar, a 19. i 20. je najbolje da se povučete i ne dozvolite da vas uvuku u međusobne razmirice.

Ribe

Već ste ustalili radne navike i zaboravili utiske sa letovanja – nakon povratka sa odmora dočekao vas je pregršt obaveza, te zapravo i niste stigli da svoje doživljaje podelite sa kolegama. Druga polovina septembra i čitav oktobar držaće vas pod istom tenzijom, pa ponovo počinjete da sanjarite o tome kako bi sjajno bilo da makar za vikend pobegnete izvan grada.

Iako se ovakav napregnuti dnevni ritam trenutno neće odraziti na poboljšanje prihoda, rezultati neće izostati, iako ćete biti u situaciji da čekate. Stoga se naoružajte strpljenjem i razmišljajte o dugoročnom planiranju rashoda, jer ćete u suprotnom već od 17. oktobra morati da se latite kreditne kartice ili kakvog kratkoročnog kredita. Pored svega, pred vama je period harmonične saradnje i sa kolegama, i sa šefovima – uživajte u savršenoj lakoći komunikacije.

Podelite ovaj tekst: