Alesandro Merola: Srbija, važna raskrsnica u Evropi

Srbija mora da zna šta će da bude kad “poraste”: da li će se začauriti i živeti izolovano ili krenuti u svet i pridružiti se Evropskoj uniji – kaže Alesandro Merola, ambasador Italije u Beogradu

Alesandro Merola

Jedno je sigurno: u Srbiji, bar otkad sam ja ovde, situacija se neprekidno menja. Za proteklih godinu dana bilo je i previše događaja. Mogao bih da nabrajam, ali ograničiću se samo na Crnu Goru, Kosovo, novi Ustav i protekle izbore.“

Italijanski ambasador u Beogradu, gospodin Alesandro Merola, sa kojim sam razgovarao u sredu 22. februara, za Biznis magazin, veliki deo izlaganja posvetio je problemu nove vlade u Beogradu.

Znajući koliko je za svaku zemlju važno da ima stabilnu i kredibilnu vladu, uvaženi sagovornik je istakao da je za Srbiju sada najvažnije da „nađe sebe“, odnosno, da što pre dobije vladu, ali ne tek da bi se prebrodila trenutna politička kriza nego da bi se došlo do ozbiljnog i dugoročnijeg rešenja. Samo postojanje vlade, smatra on, ne znači mnogo. Bitno je kakva će ona biti – privremena ili stabilna. Zbog toga, bez obzira na potrebu što bržeg formiranja vlade, kaže da je bolje duže pregovarati ali dobiti solidnu vladu. Poslednji izbori su, kaže naš sagovornik, pokazali da gotovo jednu trećinu birača čine oni kojima Evropa „nije na srcu“, a to su, po njemu, nostalgičari koji još žale za socijalizmom. Postoji, međutim, mnogo više onih koji su opredeljeni za naglašenije otvaranje prema svetu, za evropske i atlantske integracije. Postoje, dakle, dva viđenja Srbije, a koje će biti prihvaćeno zavisi samo od vas, to vam niko sa strane ne može nametnuti, ističe ambasador Merola.

Iako je prvi deo našeg razgovora bio posvećen formiranju vlade, to ni u kom slučaju nije bio „politički razgovor“, jer sve što je italijanski ambasador govorio ticalo se, pre svega, privredne problematike. Da bi privreda funkcionisala kako treba moraju se znati određena pravila, mora se znati koja su strateška opredeljenja i na koji će se način ona realizovati. To određuje vlada i, zato, ako nema vlade koja ima jasne ciljeve, svi učesnici u privrednom životu zemlje ostaju zbunjeni i nesigurni. To u istoj meri važi za potencijalne strane partnere. Niko neće doći na tržište jedne zemlje u kojoj se ne znaju pravila ponašanja. Ukoliko strani investitor ima nameru da ulaže svoj kapital u neku zemlju on, u prvom redu, analizira politički i pravni poredak u njoj, pokušavajući da shvati da li ulazi u zonu rizika ili u zonu garantovane stabilnosti. Ako je uveren da je vlada u zemlji u kojoj namerava da uloži svoj kapital stabilna, da ima odgovarajući program i jasno istaknuto strateško opredeljenje, strani investitor se neće mnogo kolebati. U protivnom, sačekaće ili brzo potražiti neku drugu destinaciju.

Bez obzira na sve teškoće kroz koje je proteklih nekoliko godina prolazila Srbija, ambasador Merola smatra da je dosadašnja vlada, ipak, dosta učinila. Da bi se osigurao kontinuitet započetih reformi, neophodno je, smatra on, da nova vlada bude još dinamičnija i efikasnija i da se hrabro suoči sa mnogim nerešenim problemima. Socijalna cena tranzicije je visoka, bolna je i na ljudskom, psihološkom, planu, ali to je, jednostavno, neizbežno.

„Srbija“, kaže ambasador Alesandro Merola, „jednostavno, mora da zna šta će da bude kad poraste. Da li će se začauriti i živeti izolovano ili krenuti u svet, prići Evropskoj uniji? Po mom mišljenju, Srbija je bogomdana da uđe u EU. Iz više razloga, ali podsetiću samo na jedan, možda najznačajniji. Na to je, jednostavno, geografski upućena. Srbija je zaista na idealnom mestu, preko nje vode putevi istok – zapad, ali i sever – jug. Tu je Dunav koji protiče kroz evropski kontinent. Sam geografski položaj Srbiji daje i privilegiju da se istakne kao zemlja čiji bi strateški cilj bio izgradnja čvrstog jezgra transporta, energetike, komunikacije, informatike… Izgradnja odgovarajućih logističkih i uslužnih infrastruktura u funkciji transporta, informatike i energetike trebalo bi, smatram, da bude prioritet Srbije. Poljoprivreda je, takođe, ono što bi Srbiju moglo da istakne, ali i za to je potrebno imati odgovarajuću infrastrukturu: mrežu dobrih puteva, aerodrome, silose, velike hladnjače za meso, voće i povrće, motele i hotele, marine duž Dunava…“

Što se bilateralne saradnje između Srbije i Italije tiče, ona je, kaže ambasador Merola, izvrsna. Ali, odmah dodaje da to nikako ne znači da ne može da bude još mnogo bolja. „Može, i te kako! Dve zemlje imaju međusobno komplementarne privrede, tradicionalno prijateljske odnose i, jednostavno, upućene su jedna na drugu i to do kraja treba iskoristiti. Svi dosadašnji napori da Srbija na pravi način bude predstavljena Italijanima, mislim tu i na dve velike privredne manifestacije „Italija u Beogradu“, održane proteklih godina, dali su dobre rezultate, ali to nije dovoljno. Srbija treba da se još više promoviše kao zemlja privlačna za strane partnere, ali i naši predstavnici mogu više da se angažuju. Velike italijanske banke ovde prisutne, doduše tek godinu dana, za kratko vreme su uspele da osvoje gotovo trideset odsto srpskog bankarskog tržišta. Nakon te prve faze ulaska na ovdašnje tržište, sada je vreme da i one preuzmu ulogu promotora srpske privrede i da to čine u Italiji, upoznajući tamošnje privrednike sa mogućnostima koje pruža Srbija.

Ukoliko Srbija dobije vladu koja bi bila hrabra i efikasna i znala da zauzme jedinstven stav u vezi sa svojim strateškim opredeljenjem, sve bi krenulo nabolje. Strani partneri i potencijalni investitori bi znali s kim i o čemu mogu da razgovaraju. Zemlja koja je zbog poznatih činjenica prošla kroz duži period strašnih iskušenja, mora da bude svesna da vremena za gubljenje više nema. Bilo bi strašno da zbog eventualnog nesporazuma političkih stranaka ne dođe do formiranja vlade i da se ponovo ide na izbore. To bi značilo da je ova godina izgubljena.“

Ambasador Alesandro Merola je govorio i o novim inicijativama koje bi, u vezi sa podrškom Srbiji, učinila njegova zemlja. Naravno, pod pretpostavkom da se u Beogradu uskoro formira nova vlada.

„Mi smo spremni da u cilju dalje afirmacije srpske privrede i svih vaših potencijala tokom ove godine organizujemo veliku promotivnu manifestaciju. O tome koliko je značajna saradnja Srbije i Italije i šta bi u budućnosti Srbija mogla da znači za Evropu govorili bi italijanski poznavaoci ovdašnjih prilika. Organizovali bismo i jedan veliki simpozijum posvećen transportu, infrastrukturi i logistici: u tim oblastima bi Srbija zbog svog geografskog položaja, ali i zbog mnogih drugih prednosti, mogla da postane jedna od nezaobilaznih raskrsnica u Evropi“.

Za sve vreme razgovora, imao sam snažan utisak da ambasador Alesandro Merola, baš kao i njegovih nekoliko prethodnika, istinski voli i poštuje našu zemlju, želeći joj brži i efikasniji razvoj. Voleo bi da Srbija bude jača i prosperitetnija, odnosno, kako je u jednom trenutku rekao, da je “vidi kao odraslu”.

 
Podelite ovaj tekst: