Čekanje u redu 273 dana

Nedavno istraživanje koje je sprovela Visa International u Velikoj Britaniji otkrilo je da Britanci u proseku provedu 273 dana u životu cupkajući u redovima: u supermarketima, bankama, poštama i slično. Naravno da u tome niko ne uživa, ali čekanje u redovima predstavlja neizbežan deo naše svakodnevice. Ukoliko vas stajanje u redovima nervira, Visa International pripremila je mali priručnik da bi se smanjili negativni efekti čekanja i da biste postali smireni profesionalac koji će zadržati fine manire bez obzira na okolnosti.

Pozitivno iskustvo

Obavezno sortirajte sitninu dok ne dođete na red. Ukoliko plaćate čekom, čekanje možete iskoristiti da ispišete sve standardne elemente osim eventualno iznosa. Ipak, najviše vremena ćete uštedeti ukoliko se odlučite za najbrži i najpogodniji način plaćanja uz pomoć svoje viza kartice. Sigurno je da ćete naići na simpatije onih koji su u redu iza vas, jer će i oni brže stići na red.

Razgovor u pravo vreme

Bez obzira na to koliko hitno morate da obavite važan telefonski razgovor, izbegavajte da svoje misli delite sa ljudima koji čekaju u redu sa vama, kao i sa osobljem koje radi na šalterima. Iako možda izgarate u želji da podelite najnovije tračeve sa svojim najboljim prijateljima, suzdržite se. Ukoliko baš morate da telefonirate, potrudite se da barem razgovor završite pre nego što dođete na red kako biste izbegli prezrive poglede dok plaćate.

Poštujte pravo prvenstva

Najsigurniji način da izazovete bes i pobunu ljudi koji strpljivo čekaju svoj red, jeste da pokušate da upadnete preko reda. Iako i sami najčešće pokušavamo da uz pomoć nedozvoljenih sredstava izbegnemo dosadno čekanje, pokušaj da uđete preko reda je stvar koja vam nikada neće biti oproštena. Ma koliko vam ideja da se iskradete iz kilometarskog reda deluje primamljivo, ne potcenjujte bes ljutih kupaca oko vas i upamtite da, ukoliko se odlučite za ovu opciju, to radite na sopstvenu odgovornost.

Podelite ovaj tekst: