Apatinska: Uz koju hranu se najslađe pije kvalitetno pivo

Razne vrste piva nastale na zadovoljstvo svih pivopija uslovile su i posebno uparivanje sa različitom hranom. Sa kojom se hranom najbolje slaže Jelen, oplemenjen prepoznatljivom gorčinom koju mu daje hmelj i kako nastaje prava gastronomska bajka, objasnio je majstor pivarstva Vukašin Bugarinović iz Aptinske pivare

Vladimir Novaković

Od prvih pisanih tragova o pravljenju piva koje su ostavili stari Sumeri još 6.000 godina p. n. e. pivo se do danas izdvojilo kao nenadmašan favorit među alkoholnim pićima. Nekim ljubiteljima dovoljna je samo čaša omiljenog piva, dok drugi ne propuštaju da uživaju u čudesnom spoju piva i hrane.

Da bi pivo zadržalo svoj autentičan ukus i dodatno obogatilo ukus hrane uz koju se pije, potrebno je naći pravu kombinaciju. Svaka tradicija ima svoj omiljeni spoj i godinama ga dosledno neguje.

Opšte je pravilo da lagana hrana ide uz svetlo pivo, a jača hrana uz tamnija, jača piva. I pivo i sirevi nastaju fermentacijom, pa su zato odličan spoj, ali i tu postoje nijanse. Ako ste ljubitelj tamnijeg piva, servirajte ga uz sir jače arome i ukusa, dok se meki sirevi poput mocarele savršeno kombinuju sa laganim, svetlim pivima. Globalni je trend da se suši i morski plodovi konzumiraju sa laganim pivom, a nemačka tradicija postavila je standarde u uparivanju roštilja i piva. I domaće tržište ima svoje gastronomske cake.

– Kada su u pitanju piva sa izraženijom hmeljnom aromom, kakav je Jelen, pravo rešenje je bogata, izdašna trpeza. Odlično se slaže uz roštilj, sireve srednje jačine i tradicionalna domaća jela kao što su sarma, podvarak, paprikaš, pasulj, pečenje… Mada, njegova specifična aroma koju dobija od hmelja savršeno se uparuje i sa picom, hamburgerom – kaže Vukašin Bugarinović i dodaje da uz prepoznatljivu aromu i autentičnu gorčinu Jelena hrana dobija posebno intenzivan ukus, a pivo stiče svoj idealan par za gastronomsko uživanje.

Olivera Nikodijević

Suština uparivanja piva i hrane je da nijedan ukus ne nadvlada drugi. Ipak, treba znati i nekoliko važnih koraka pri degustaciji da bi se sačuvala harmonija svih ukusa. Uz jednostavna pravila lako možemo postati pravi majstori.

Potrebno je prvo ispiti gutljaj piva, zatim uzeti zalogaj hrane i zaliti ga još jednim gutljajem piva. Tad nastaje idealan spoj između različitih ukusa hrane i piva gde se oni međusobno upotpunjuju stvarajući idealnu kombinaciju za sva čula. Ko ne veruje, neka proba!

Ponosni na rezultate

Direktorka marketinga Apatinske pivare Olivera Nikodijević kaže da imaju mnogo  razloga za ponos.

– Izdvajam kampanju „Jelen Heroj“ koja je omaž našim ljubiteljima i njihovim malim pobedama. Saradnju sa FSS vidimo kao naše strateško opredeljenje da podržimo fudbalsku reprezentaciju  i timski duh koji i sami negujemo. Posvećeni smo i nizu projekata društvene odgovornosti – tu je decenija kampanje „Kad pijem, ne vozim“ i „Reciklirajte i vi“ sa kojima ćemo nastaviti da činimo društvo boljim – kaže Nikodijević.

 

Podelite ovaj tekst: